rss      tw      fb
Keres

Grúzia nem akarja, hogy az orosz nevén emlegessék

MTI 2011. június 29., szerda 3:03

A grúz kormány ismét felhívást intézett azokhoz az országokhoz, amelyek az ország elnevezésének orosz alakját, a Grúziát használják, hogy térjenek át az angol "Georgia" alak használatára.

A grúz külügyminisztérium hét eleji tájékoztatása szerint Dél-Korea hamarosan módosít az elnevezésen, de például Japán, Lengyelország és a balti államok továbbra is a "Grúzia" alakot használják.

A grúz kormány régóta szorgalmazza az országnév oroszos alakjának megváltoztatását, hivatalos találkozókon korábban Magyarországtól is kérték, hogy változtassa meg Grúzia elnevezését a magyar nyelvben. Tbiliszi azután kezdte el ismét hangosabban követelni az országnév orosz alakjának elhagyását, hogy nem egészen három éve néhány napos háborút vívott Oroszországgal. A két szomszédos ország között azóta sem állt helyre a diplomáciai viszony.

Európa nem szláv nyelveinek többségében Georgia a kaukázusi ország neve. A XIX. századi magyar szövegekben mind a "Georgia", mind a jelenleg használt "Grúzia" alak fellelhető.

A grúz nyelvben Szakartvelo a kaukázusi ország neve. Ezt az alakot "minden grúzok atyja", a legenda szerinti államalapító, Kartlosz nevéből származtatják.