rss      tw      fb
Keres

Ismét összecsaptak tüntetők a rendőrökkel Athénben

MTI 2011. június 29., szerda 14:29

A megszorítások ellen tiltakozó görög tüntetők szerda délben ismét összecsaptak a rendőrökkel Athénben a parlament előtti Szintagma téren.

Kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták a maszkos, gázálarcos, pajzsos rohamrendőröket. A transzparensek nyelével ütötték a rendőröket, amire a rendőrök gumibottal válaszoltak. Többen megsérültek, több tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrök könnygázt is bevetettek. A tüntetők közölték: megpróbálják áttörni a parlament épülete körüli téren felállított kordonokat. A résztvevők számát ezrekre becsülték.

A reggeli órákban tüntetők négyszáz fős csoportja csapott össze a rendőrökkel nem messze a parlamenttől, néhány órával a megszorító intézkedésekről való parlamenti szavazás előtt. A tüntetők a térre akartak eljutni, de a rendőrök könnygázzal feloszlatták a csoportot. Kórházi illetékesek szerint tíz ember könnyebben megsérült.

"A kormány tavaly úgy döntött, hogy tönkreteszi a közigazgatást és az egyetemeket. Választásokat követelünk, különben egy hónapig az utcán maradunk" – mondta reggel az egyik tüntető, egy negyedéves egyetemi hallgató.

A tüntetők azzal a szándékkal gyűltek össze a parlament előtt, hogy megakadályozzák képviselők bejutását a parlamentbe. Megállították Liana Kanelli kommunista képviselő gépkocsiját, majd elengedték, amikor a képviselő közölte, hogy a megszorító intézkedések ellen fog szavazni. Ennek ellenére valaki a tömegből joghurtot öntött az arcába.

A tüntetők a görög bajok fő okozóinak tartott három politikus – Jeórjiosz Papandreu kormányfő, Evangelosz Venizelosz, az új pénzügyminiszter és Théodorosz Pangalosz miniszterelnök-helyettes - pálcákra ragasztott ijesztő képmásaival hadonásztak.

"Kutyák, nézzetek a gazdáitok után" – skandálták a rendőröknek, kukákat borogatva és szeméttel dobálva a rendvédelmi erők tagjait.

Kedd este legalább 46 ember sérült meg, főként rendőrök, amikor felbőszült tüntetők utcakövekkel dobálták meg a rend őreit, akik könnygázzal és fénygránáttal válaszoltak.

A szerdai parlamenti szavazás a több évet átfogó költségvetési megszorító intézkedésekről döntő fontosságú abból a szempontból, hogy a csőd szélén álló Görögország megkapja-e a nemzetközi pénzügyi segítség következő részletét, de kulcskérdés az euróövezet számára is.

A kormány 24,8 milliárd eurós takarékossági intézkedéscsomagját és 2015-ig szóló, 50 milliárd eurós bevételre számító privatizációs programját a kedd óta 48 órás általános sztrájkot tartó szakszervezetek is határozottan ellenzik.