rss      tw      fb
Keres

Állami pompával fogadta a kínai elnök az ICC által körözött szudáni kollégáját

MTI 2011. június 29., szerda 10:15

Az államfőknek járó pompával fogadta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök szerdán a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által háborús bűnök vádjával körözött Omar el-Besir szudáni elnököt.

"Bízom benne, hogy a mostani út megszilárdítja és továbbfejleszti a hagyományos kínai-szudáni barátságot, és elősegíti a már meglévő együttműködést különböző területeken" - hangzott el Hu részéről a találkozón, amelyre helyi idő szerint a reggeli órákban került sor.

A kínai Hszinhua hírügynökség Besírtől a néhány mondatos jókívánságokat idézi, és jelzi, hogy több megállapodás aláírására is sor kerül. Szudáni sajtójelentésekből tudni lehet, hogy a China National Petroleum Corp. (CNPC) és a szudáni olajügyi minisztérium között már előzetes megállapodás született a kínai cég olaj- és gázkitermelésének bővítéséről. Ez azt jelentené, hogy a CNPC megduplázná beruházását a nyersanyagban gazdag afrikai országban.

A nemzetközi közösségből némileg kitaszított Szudánnnak szüksége van bevételekre, míg az energiaéhes kínai gazdaság számára kiváló beszerzési lehetőséget kínál. Szudán olajexportjának több mint fele irányul Kínába, míg a kelet-ázsiai óriásnak Szudán a hatodik legnagyobb külföldi olajforrása. Kína ugyanakkor Kartúm fontos fegyverszállítója.

Korábbi sajtójelentések szerint a mostani megbeszélések témái között szerepelnek azok a várható nehézségek, amelyekkel Szudánnak számolnia kell az ország július 9-i kettéválása után, illetve az Észak és Dél közötti békefolyamat, a térségi biztonság elősegítésének kérdései. Peking már közölte, hogy továbbra is építő szerepet kíván játszani az átfogó békemegállapodás végrehajtásnak elősegítésében.

Besírnek ez az első látogatása Kínába - illetve egy olyan országba, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja - azt követően, hogy az ICC kiadta ellene a nemzetközi elfogatóparancsot. Kína azonban nem tagja a 2002-ben létrehozott hágai székhelyű büntetőbíróságnak.

Besir az eredeti tervhez képest csaknem egynapos késéssel érkezett kedden Pekingbe. Az őt szállító repülőgép Tádzsikisztán fölött repülve azt az utasítást kapta, hogy változtasson útirányt. Ennek oka továbbra sem ismert. A szudáni kormánygép nem tudott eleget tenni a felszólításnak, ezért inkább visszatért Teheránba.

A szudáni elnök szerdán még találkozik Vu Pang-kuóval (Wu Bangguo), a kínai parlament elnökével és Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök-helyettessel. Omar el-Besir 2006-ban járt utoljára Kínában, akkor egy fórumon vett részt, a kínai államelnök pedig 2007-ben volt Kartúm vendége.