rss      tw      fb
Keres

Főleg szállodai alkalmazottakat öltek meg a tálibok a kabuli támadásban

MTI 2011. június 29., szerda 11:09

Tíz ember - köztük két afgán rendőr - halálát okozták tálib szélsőségesek a kabuli Intercontinental szálló elleni kedd esti támadásban - mondta szerdán Mohammad Ajub Szalangi, a kabuli rendőrkapitányság parancsnoka. A spanyol külügyminisztérium ezután közölte, hogy belehalt sebeibe egy spanyol pilóta.

A hat-nyolc fegyveres valószínűleg azért erre az estére időzítette a támadást, mert egyrészt akkor éppen esküvői vacsora volt a szállóban, másrészt szerdára kétnapos nemzetközi konferenciát szerveztek a helyszínre arról, hogy a külföldi katonai erők 2014 végére átadják az ország feletti biztonsági ellenőrzést az afgán fegyveres erőknek. Az eset egyébként újra felveti a kérdést, mennyire megvalósítható a 140 ezer fős nemzetközi haderő kivonulási terve.

A gépfegyverrel, RPG-vel és egyéb támadó eszközökkel felszerelkezett tálibok helyi idő szerint kedd este 11-kor indítottak rohamot a hotel ellen. Szemtanúk elmondása szerint a szélsőségesek közül néhányan rádiókat cipeltek, amelyeken tálib háborús dalok szóltak. A fegyveresek válogatás lőttek mindenkire, aki élt és mozgott. Sok vendég az ablakokon át menekült az ötemeletes hotelből.

A négyórás harcban négy nagyobb robbanás történt - feltehetőleg néhány szélsőséges röpítette magát a levegőbe. Órákkal később még egy sebesült öngyilkos merénylő végzett magával, ő az egyik szobában rejtőzött. A tálibok megfékezésében NATO-helikopterek segítettek, ezek a magukat a tetőn elbarikádozó szélsőségesek közül hármat lőttel le, a többiekkel az afgán biztonsági erők végeztek.

Az afgán belügyminisztérium közleménye szerint nyolc afgán civil - a szálloda alkalmazottai - és két rendőr halt meg az összecsapásban. A belügyminisztérium éles hangon ítélte el a támadást. Ezután közölte Madridban a spanyol külügyi szóvivő, hogy a támadáskor szerzett sebesülésébe nem sokkal később belehalt egy török légitársaság spanyol pilótája.

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő arról tájékoztatott, hogy a csoport célpontjai a hotel külföldi vendégei voltak. A támadást magukra vállaló szélsőségesek korábban - a helyzetet kissé eltúlozva - azt állították, hogy ötven helyit és külföldit öltek vagy sebesítettek meg, és 300 túszt ejtettek.

A kabuli Intercontinentalt - Afganisztán első luxusszállóját - 1969-ben építettek fel egy dombtetőn, amely az afgán főváros nyugati része fölött magasodik. Elvileg rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik. A több mint 200 szobás szálloda zártkörű rendezvényeknek is otthont ad, és egyes hírek szerint a kedd esti támadás idején lakodalom volt a hotelben számos vendég részvételével. Emellett sok afgán regionális vezető vett ki szobát itt az incidens előtt: ők egy biztonsági értekezletre érkeztek Kabulba.

Az Intercontinentalt korábban is érték támadások: 2003-ban egy, 1992 és 1996 között pedig 22 rakéta csapódott be a közvetlen közelében. Az afgán fővárosban ritkábbak a merényletek, mint vidéken, de Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének május 2-ai halála óta mindenütt megszaporodtak a szélsőségesek támadásai.

Washington azonnal erélyesen elítélte az akciót. Az amerikai külügyminisztérium közleményében leszögezte: ez a támadás is bizonyítja, hogy a tálibok semmibe veszik az emberi életet.