rss      tw      fb
Keres

Timosenko-per – megkezdődött az érdemi tárgyalás, elnapolás

MTI 2011. június 29., szerda 11:36

Megkezdődött az érdemi tárgyalás szerdán a hatalommal való visszaéléssel vádolt volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko perében, a vádirat átadása után azonban rövidesen el is napolták.

A volt kormányfőt többek között azzal vádolják, hogy hivatali hatalmával visszaélve, 2009-ben Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal, illetve kormányfőként utasítást adott a kiotói kvóták eladásából származó összeg egy részének nem rendeltetésszerű felhasználására.

Timosenko cáfolja az ellene felhozott vádakat, és politikai indítékúnak tartja az ellene indított eljárást.

Viktor Janukovics elnök a tárgyalás előtt ukrán televízióknak nyilatkozva megjegyezte: a volt kormányfő eddig kizárólag politikai, nem pedig jogi érvekre építette fel a védekezését. "Válasszuk el a politikát a korrupciótól" – hangsúlyozta az elnök.

A tárgyaláson - amelyre az újságírókat ismét nem engedték be - Timosenko bejelentette: panasszal fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. "Védeni fogjunk magunkat, és nem az ukrajnai bíróságokon keressük az igazságot" – jelentette ki.

A volt kormányfő újfent azt hangoztatta, hogy a vádemelés nem más mint Janukovics leszámolása az ellenzék vezetőjével.

Előzőleg Olekszandr Lavrinovics igazságügy-miniszter az 5 Kanal csatorna műsorában közölte: Ukrajna tiszteletben fogja tartani a strasbourgi székhelyű bíróság Julija Timosenkóra, illetve volt belügyminiszterére, Jurij Lucenkóra vonatkozó döntését. Lucenko, akinek ügyében szintén az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak védői, január óta ül börtönben hivatali visszaélés vádjával.

A bíró szerdán átadta Timosenkónak a vádirat másolatát. Timosenko a tárgyalás elnapolását kérte, hogy a vádiratot tanulmányozhassa, és Rogyion Kirejev bíró július 4-ig elnapolta a tárgyalást.

Timosenko 2004-ben vezéralakja volt a Nyugat-barát Viktor Juscsenkót Janukoviccsal szemben az elnöki székbe segítő "narancsszínű forradalomnak", majd a kormányfői székbe került. A gazdasági nehézségek, a lassú reformok és a "narancsszínű táboron" belüli állandó torzsalkodás miatt azonban a 2010-es elnökválasztáson alulmaradt az oroszbarát Viktor Janukoviccsal szemben.