rss      tw      fb
Keres

Újabb visszahívás a Toyotánál

MTI 2011. június 29., szerda 11:46

A Toyota visszahívja több mint 110 ezer hibrid meghajtású autóját a hibrid rendszer esetleges meghibásodása miatt, a japán társaság szerdai közleménye szerint a problémával összefüggő balesetről nem érkezett bejelentés.

Az érintett modellek a Toyota Highlander Hybrid és a Lexus RX 400h városi terepjáró. A legtöbb kocsit, nagyjából 80 ezret az Egyesült Államokban kell visszahívni, de Japánban és Európában is rendelnek vissza ellenőrzésre autókat.

A hibát rosszul forrasztott tranzisztorok okozhatják. A meghibásodás következtében a kocsi a legrosszabb esetben leáll. Az ingyenes ellenőrzésre visszahívott autók vizsgálata legfeljebb tíz percig tart, ha pedig cserélni kell alkatrészt, akkor nagyjából 4 órát vesz igénybe a szerelés.

A Toyota a legnagyobb autógyártó a világon, azóta viszont, hogy 2008-ban az amerikai General Motorstól (GM) megszerezte az elsőséget, szinte megállás nélkül válságkezeléssel kell foglalkoznia. A világméretű gazdasági válság és a túlzottan erős jen hatásai mellett visszahívások példa nélkülien hosszú sorozatával is meg kell megküzdenie, 2009 óta több mint 10 millió kocsit rendelt vissza különböző hibák miatt.

Komoly csapás volt a márciusi földrengés és szökőár-katasztrófa is, ennek hatására a nyereség várhatóan 31 százalékkal - 280 milliárd jenre - csökken a 2011/12-es üzleti évben, és a termelés rendje csak novemberre áll helyre.