rss      tw      fb
Keres

Romlott júniusban az üzleti hangulat az euróövezetben

MTI 2011. június 29., szerda 12:18

Romlott az euróövezeti üzleti környezet megítélésének mutatója júniusban, a májusi 0,98 pontról 0,92 pontra esett vissza - tűnik ki az Európai Bizottság által szerdán nyilvánosságra hozott adatokból.

A gazdasági hangulatmutató is romlott, a májusi 105,5 pontról 105,1 pontra.

A fogyasztói hangulatot jelző index minimálisan, -9,9 pontról -9,8 pontra javult.

Az ipari szektor alindexe az egy hónappal korábbi 3,8 pontról 3,2 pontra esett, miközben a szolgáltatási mutató 9,3 pontról 9,9 pontra erősödött. A kiskereskedelmi alindex nem változott, júniusban és májusban egyaránt -2,4 pont volt. Az építőipari mutató a májusi -24,7 ponthoz képest némileg javult, bár továbbra is a rendkívül nehézségeket jelző -23,6 pont volt júniusban.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az üzleti hangulatmutató még mindig kedvező, de az immár negyedik egymást követő csökkenés egy mérsékeltebb növekedési időszakot vetít előre.

Jennifer McKeown, a Capital Economics vezető elemzője szerint a júniusi számok újabb csapást mérnek azokra a reményekre, hogy a közös valuta térségének központi államai erőteljesebb növekedésükkel segíthetnek a bajba jutott periférikus államokon. A közgazdász szerint a visszaesés mértéke nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak és a gazdasági hangulatot jelző index értéke az első negyedévivel közel azonos, 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetít előre.

Howard Archer, az IHS Global Insight szakértője szerint a vártnál gyengébb hangulatmutató-érték ellenére az Európai Központi Bank (EKB) kitarthat a júliusi kamatemelés mellett. Kedden az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet megismételte korábbi szóhasználatát, amely szerint a szervezet "nagyfokú éberséggel" kíséri az euróövezeti infláció alakulását. A piaci egyöntetű véleménye az, hogy ez a jegybanki szóhasználatban kamatemelésre utal.

Archer ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyengébb gazdasági teljesítmény hatására időben kitolódhatnak az újabb kamatemelések.