rss      tw      fb
Keres

Egyiptom - újabb kisebb összecsapások Kairóban, több tucatnyi sebesült

MTI 2011. június 29., szerda 13:04

Legalább ötvenen sebesültek meg az egyiptomi rendőrség és kormányellenes tüntetők kedd éjszakai összecsapásaiban Kairó központjában - közölték hivatalos források. Kisebb összetűzések szerdán is voltak a januári forradalomban nagy hírnevet szerző Tahrír téren és környékén - jelentette egy tudósító a helyszínről.

A tér környékén és a belügyminisztérium épülete körül - ahol a kedd esti tüntetés kezdődött - jelentős számú rohamrendőrt vetettek be szerda reggelre.

Egyes kisebb tüntető csoportok tagjai szerda reggel is kővel dobálták a rendőröket, akik könnygáz bevetésével válaszoltak. Ezek a demonstrációk és összecsapások azonban már csak néhány száz fősek voltak, sokkal jelentéktelenebbek, mint az éjszakaiak, amelyeken összesen körülbelül ötezer ember vett részt.

A MENA állami hírügynökség jelentése szerint az éjszakai összecsapások sebesültjei közül 41 rendőr. Hét tüntetőt őrizetbe vettek - közölte a belügyminisztérium. A Reuters helyszínen tartózkodó tudósítója szerint számos tüntetőnek esett baja, igaz, többségüknek a könnygáz belélegzésétől. A mentők az utcán láttak el több kisebb sebesülést.

A tüntetők zöme annak a 850 embernek a hozzátartozója volt, aki a Hoszni Mubarak elnök bukásához vezető népfelkelésben vesztette életét a karhatalom által. Amiatt panaszkodtak, hogy lassan halad az áldozatok haláláért felelős karhatalmi vezetők felelősségre vonása.

Azóta, hogy Mubarak február 11-én távozott a hatalomból, sok elemző szerint a most éjszakai volt a legnagyobb szabású tömegmegmozdulás, amelyen az országot irányító katonai kormányzat lemondását követelték.

A kormányzó katonai tanács közleményt adott ki Facebook-oldalán a tüntetésekre és az összecsapásokra reagálva. Eszerint a demonstrálóknak az a céljuk, hogy "a forradalom mártírjainak emlékével visszaélve, szervezett módon megrendítsék az ország biztonságát, éket verjenek a nép és a karhatalom közé".