rss      tw      fb
Keres

Morva zászlókat tűznek ki a morvaországi polgármesteri hivatalokra

MTI 2011. június 29., szerda 13:11

Hivatalosan el nem ismert morva zászlókat tűznek ki több mint 180 morvaországi település polgármesteri hivatalára július 5-én, szent Cirill és Metód szláv hittérítők napján, a Cseh Köztársaság nemzeti ünnepén.

A Tyden című társadalompolitikai hetilap internetes hírportálja szerint a zászlókitűzést a Morva Nemzeti Közösség kezdeményezte, amely szeretné tartományira változtatni a Cseh Köztársaság jelenlegi kerületi (regionális) közigazgatási-területi berendezkedését, és elérni egy morva parlament létrehozását.

"Felhívásunkra tavaly még csak néhány település reagált. Az idei visszhang nagyon kellemes meglepetés" - nyilatkozta Vladimír Novotny, a Morva Nemzeti Közösség elnöke.

Kifejtette: a zászlókitűző települések között több fontosabb város is van, például Sumperk, Mikulov, Zábreh na Morave, Vyskov, Uhersky Brod, Dacice, Moravské Budejovice. A kezdeményezéshez a dél-morva metropolis, Brno (Brünn) Komín nevű városrésze is csatlakozott.

Morvaország nem hivatalos zászlaja egy sárga és egy piros mezőből áll vízszintesen elosztva, közepén pedig a morva-oroszlános tartományi címer van elhelyezve. Az eredeti morva zászlót - a tartományi címer nélkül - több mint másfél évszázada, 1848-ban a morva tartományi gyűlés fogadta el. Használatát a csehszlovák köztársaság 1920-ban betiltotta. Kitűzését azonban a jelenleg érvényes jogszabályok nem rendezik, így nem szabható ki érte semmiféle büntetés.

"Miután a sárga-piros zászló ma Prága hivatalos jelképe, ezért hozzáadtuk még a tartományi oroszlánt, hogy a két zászló megkülönböztethető legyen" - mondta újságíróknak Novotny.

"A Cseh Köztársaság nem ismeri el a tartományi berendezkedést, ezért hivatalos morva zászló sincs" - jelentette ki Milan Repa, a cseh tudományos akadémia brünni történeti intézetének munkatársa. A történész szerint a zászlókitűzés "nem törvényes lépés", de a jelenlegi szabályok szerint nem is büntethető.

"Nem kizárt, hogy az akció a morva nacionalizmus új hullámának bizonyítéka, ahogy azt már a kilencvenes évek elején is láttuk" - vélekedett Repa.

Állítása szerint a morva zászlót a 19. században elsősorban a német ajkú morvák tartották nagy becsben, míg a cseh ajkúak gyakrabban használták a fehér, piros, kék sávokat tartalmazó klasszikus cseh zászlót.

Morvaország a Cseh Királyság, illetve a Habsburg-uralom idején is önálló tartomány volt. Közigazgatási határait máig elismerik. A volt Csehszlovákia cseh-szlovák szövetségi állammá alakításakor a hatvanas évek végén volt ugyan javaslat egy cseh-morva-szlovák föderáció felállítására is, de azt Prága és Pozsony is elutasították.

A rendszerváltás után a kilencvenes évek elején - előbb Csehszlovákiában, majd az önállóvá vált Csehországban - újabb kísérletek történtek Morvaország erőteljesebb megjelenítésére, de a morva pártok nem szereztek jelentősebb támogatást a választásokon.