rss      tw      fb
Keres

Görögország - Londoni elemzők: csökkent az "azonnali katasztrófa" veszélye

MTI 2011. június 29., szerda 16:53

Egyértelműen csökkent az "azonnali katasztrófa" esélye annak nyomán, hogy a görög parlament szerdán elfogadta a kormány középtávú költségvetési takarékossági programját, ám hosszabb távon változatlanul komolyak a kockázatok - vélekedtek az athéni voksolás eredményének kihirdetése után londoni pénzügyi elemzők.

A görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása mindazonáltal meredeken csökkent a londoni kereskedésben a görög parlamenti szavazás kimenetelének hírére.

Ben May, a Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi tanácsadó és elemző ház - európai közgazdásza kommentárjában kiemelte, hogy Görögországnak ezek után meg kell kapnia a külső pénzügyi segélycsomag következő, 12 milliárd eurós, július elején esedékes részletét, amely "legalább augusztus közepéig" fedezi a görög finanszírozási igényeket, megelőzve "az azonnali törlesztésképtelenné válást".

May szerint azonban Görögországnak továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. A következő ezek közül egyezség elérése lesz egy újabb kisegítő csomagról, amelynek központi eleme valamilyen adósságmegújítási terv lenne.

Hosszabb távlatban emellett kétséges, hogy a kormány értékesíteni tud-e 50 milliárd eurónyi állami vagyont - ami szintén része lenne az új csomagnak -, de kétséges az is, hogy sikerül-e egyáltalán végrehajtani a most elfogadott takarékossági intézkedéseket - vélekedett szerdai kommentárjában a Capital Economics londoni elemzője.

Ben May közölte: a ház véleménye továbbra is az, hogy a görög államadósság-ráta a következő években "makacsul magas marad", ami arra vall, hogy a görög kormány a kisegítő programok kifutása után sem fog hozzáférni a tőkepiacokhoz.

A Capital Economics közgazdásza szerint mindezek következményeként ha a görög kormány szerdai parlamenti győzelmét követi is piaci fellendülés, az várhatóan "meglehetősen rövid életű lesz".

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint mindazonáltal a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a szerdai londoni kereskedésben meredek csökkenéssel a lélektani határnak tartott kétezer bázispont alá süllyedt, jelezve, hogy kedvező a piac első reakciója a görög parlamenti szavazás eredményére.

A CMA szakértői közölték, hogy a görög CDS-árazás nem sokkal a voksolás után 1990 bázispont környékén mozgott. A görög CDS-kontraktusok árfolyama 2318,6 bázisponton zárt előző este.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon - hosszú hetek óta először - kevesebb mint kétmillió euró minden tízmillió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

A CMA számítási modellje szerint azonban a szerdai parlamenti szavazás után kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac még mindig 80 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

Más nagy londoni házak szerint Görögország államadósság-dinamikája máris fenntarthatatlan, és csak idő kérdése a törlesztési menetrend kényszerű átrendezése.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a görög kilátásokról nemrégiben összeállított átfogó elemzésében azt írta, hogy Görögországnak "irreálisan alacsony" piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 - a jelenlegi külső pénzügyi támogatási program kifutása - után. A Barclays Capital londoni szakértői szerint Görögország már elérkezett arra a pontra, ahol "szinte minden reális forgatókönyv" alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és így "megkezdődött a visszaszámlálás" a görög adósságátrendezés felé.