rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Policy Solutions/Medián: a magyarok fele szerint sikeres volt a félév

MTI 2011. június 29., szerda 16:53

A magyarok fele sikeresnek tartja a soros magyar EU-elnökséget, ugyanakkor tízből heten egyetlen eseményt vagy eredményt sem tudnak megnevezni az elnökségi félév időszakából - áll a Policy Solutions és a Medián legfrissebb közös kutatásában.

Magyarország június végén záruló soros elnökségét a válaszadók 49 százaléka tartja sikeresnek, 27 százaléka sikertelennek. Az elmúlt hat hónapot a Fidesz szavazói értékelik (82 százalék) a legkedvezőbben. Az ellenzéki pártok szavazói közül csak a szocialista szimpatizánsok között vannak relatív többségben (50 százaléknyian) azok, akik sikertelennek tartják a magyar elnökséget - olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatóban.

Mint írták, az LMP szavazói (53 százalék) és a Jobbik támogatói (46 százalék) között is gyakoribb az a vélemény, hogy a soros elnökség inkább sikeres volt, mint sikertelen.

Az utóbbi fél évet sikeresnek tartók között az "enyhén pozitív" értékelés írja le a legjobban a hangulatot: teljesen sikeresnek a soros elnökséget az ellenzéki pártok szavazói közül szinte senki, és a Fidesz szavazóinak is mindössze 14 százaléka tartja.

A kutatás szerint a magyar soros elnökség utolsó hónapjában az állampolgárok 80 százaléka tudta fejből, hogy ezt a pozíciót Magyarország töltötte be 2011 első felében.

Mint írták, a 2010. decemberi kutatásban még csak 45 százalék tudott arról, hogy Magyarország milyen szerepet kap majd a következő hónapokban.

A kutatás rámutat: az a tény, hogy "viszonylag sokan hallottak a soros elnökségről, nem jelenti azt, hogy a magyarok tisztában lennének az elmúlt hat hónap főbb eseményeivel vagy eredményeivel".

A megkérdezettek 67 százaléka nem tudott egyetlen eseményt vagy eredményt sem megnevezni a magyar elnökség időszakából. A válaszolni tudók között a legtöbben (26 százalék) azt tudták felidézni, hogy a találkozókat Gödöllőn tartották - olvasható.

Az elnökség főbb tartalmi elemei közül a legtöbben a horvát csatlakozási tárgyalásokat (24 százalék) és a romastratégia körüli munkát (23 százalék) említették.

A soros elnökséget "politikai szinten hónapokig beárnyékoló - például a médiatörvény vagy az alkotmány körül kipattant - botrányok és bírálatok" csak a teljes népesség 5, a válaszolni tudók 14 százalékának jutottak eszébe.

A kutatás szerint az elmúlt hat hónap nem hozott változást Magyarország uniós tagságának támogatottságában: az uniós elnökség végén ugyanannyian (69 százalék) szavaznának egy képzeletbeli népszavazáson a bentmaradás mellett, mint 2010 végén.

A Policy Solutions és a Medián közvélemény-kutatását 2011. június 9-14. között végezte, 1200 ember személyes megkérdezésével, reprezentatív mintán.