rss      tw      fb
Keres

Görögország - Az európai politikusok üdvözölték a görög parlament döntését

MTI 2011. június 29., szerda 17:29

Üdvözölték a vezető európai politikusok a görög parlament szerda délutáni döntését, amellyel elfogadták a 28,4 milliárd eurós megszorító csomagot.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy közös közleményben fejezték ki a csomag elfogadásával kapcsolatos örömüket és azt "egy életbevágóan fontos lépésnek" nevezték, amellyel Görögország elkerülheti az államcsődöt.

A két politikus ugyanakkor figyelmeztetett: Európa csütörtökön is Athénra figyel majd és egy második kedvező döntés lehetővé teszi a 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének kifizetését. A görög parlament csütörtökön dönt a bejelentett 50 milliárd eurós privatizációs programról.

A német kancellár, Angela Merkel "jó hírnek" nevezte a görög parlamenti szavazás eredményét és hangsúlyozta, hogy a reformok "szükségesek". "Rendkívül sajnálatosnak" nevezte ugyanakkor, hogy az ellenzéki képviselők nem támogatták szavazatukkal a csomagot. Merkel egy pártkonferencián úgy fogalmazott: "érdekünkben áll, hogy az euró és Európa erős legyen".

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble üdvözölte, hogy "a parlament megmutatta, hogy felismerte felelősségét Görögország és Európa felé". Most azon kell dolgozni, hogy konszenzus alakuljon ki az egyes intézkedésekről, és végrehajtsák azokat - tette hozzá.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető vezérigazgatója, John Lipsky sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy az elfogadott csomag középpontjában strukturális intézkedések vannak, amelyek a görög gazdaság legnagyobb problémáját, a versenyképességi hátrányt orvosolják. A költségvetési kiigazításokra elsősorban a magas deficit miatt van szükség - tette hozzá. Lipsky szerint a program végrehajtása komoly lehetőséget teremt Görögország rövid- és hosszú távú teljesítményének javítására.