rss      tw      fb
Keres

Lezárultak a tárgyalások az MTVA és a szakszervezet között

MTI 2011. június 29., szerda 18:01

Lezárultak szerdán a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a munkavállalók képviselői között a csoportos létszámleépítésről szóló háromhetes tárgyalások; az elbocsátások hatásait enyhítő megállapodás született, de nem sikerült csökkenteni az elbocsátandók számát - közölték a felek az MTI-vel.

A tárgyalások lezárulását bejelentő közös közlemény kiadását követően az MTVA Ideiglenes Üzemi Tanácsa (ÜT) egy saját közleményt is megfogalmazott, majd erre az MTVA is reagált, furcsállva, hogy a közös megállapodás aláírása után néhány órával az ÜT "lényegében a közmédia-rendszer átalakításának szükségességét vonja kétségbe".

Az MTVA Ideiglenes Üzemi Tanácsának (ÜT) nyilatkozata szerint egyetértenek a munkáltatóval abban, hogy a négy intézmény összevonásával bizonyos területeken munkaerő-fölösleg keletkezhet, de ez nem eredményezhet ilyen mértékű karcsúsítást, különösen, ha figyelembe veszik azt is, hogy ez csak az első lépcsőfok.

Az érdekképviselet az aggályai között azt is megemlítette, hogy mindössze három hónapra készült műsorstruktúra, és nem tudni, hogy az hány munkatársat igényel.

Az ÜT hangsúlyozta: "a vidéki kollégáinknak nincs jövőképük, a vidéki televíziók sorsa nem ismeretes". Ezért azt kérik, amíg az MTVA pontos vidékpolitikája ki nem kristályosodik, ne hajtsák végre a vidék esetében a budapestit lényegesen meghaladó arányú leépítést. Az MTI esetében például nincsenek párhuzamosságok, a hírügynökség az eltérő műfaji sajátosságok miatt nem is illik a rendszerbe - hívták fel a figyelmet, majd arra is kitértek, hogy szerintük a rádiózást "előreláthatólag" a változások következtében nagy szakmai veszteség éri.

Az MTVA szerdai reagálásában az olvasható: "furcsálljuk, hogy alig néhány órával azután, hogy az MTVA ideiglenes Üzemi Tanácsa és az MTVA vezetése közös megállapodást írt alá a csoportos létszámleépítésben érintettekre ható negatívumok csökkentéséről, az ideiglenes Üzemi Tanács nyilatkozatot adott ki, melyben lényegében a közmédia-rendszer átalakításának szükségességét vonja kétségbe".

A közmédiumok működésének átalakítása a gazdaságosabb, hatékonyabb működés, a nézettség, hallgatottság, látogatottság növelése érdekében elodázhatatlan. A létszámleépítés célja éppen az, hogy azoknak, akiket alkalmasnak tartunk a megújuló közmédiában való részvételre, nagyobb megbecsülést, kedvezőbb anyagi feltételeket és szakmai perspektívát kínáljunk - tették hozzá.

Az MTVA vezetése - mint fogalmaztak - igyekezett a létszámleépítés során humánusan eljárni, s olyan kompenzációs elemeket kínál az elbocsátandók számára, melyekre a jogszabályok szerint nem lenne kötelezett. Az alap vezetése biztos abban, hogy ezek a lehetőségek (a 25 milliós segélyalap, az alacsony fizetésűek számára biztosított egyhavi pluszfizetés, a munkakeresési tanácsadás, a munkáltatói kölcsön visszafizetési feltételeinek fenntartása és más elemek) enyhíteni fogják a munkájukat elvesztők nehézségeit.

"A közmédia-rendszer átalakítását folytatni fogjuk" - hangsúlyozták. Ez - sok más mellett - érinteni fogja a szervezet és a működés további racionalizálását, a közszolgálati csatornák egymást erősítő működését, új műsorok létrehozását, a műsorterjesztés rendjének és költségeinek optimalizálását - tették hozzá.