rss      tw      fb
Keres

Szíria - A hatalom harckocsikat és helikoptereket vetett be északnyugaton, halottak

MTI 2011. június 29., szerda 18:51

A szíriai hadsereg harckocsikat és helikoptereket vetett be szerdán az arab ország északnyugati részén, hogy véget vessen a rendszerellenes megmozdulásoknak; ellenzéki források szerint hét ember életét vesztette.

Szemtanúk szerint csak ar-Rámi faluból több százan menekültek el, miután a katonaság faluról falura elkezdte átfésülni az Idlib tartománybeli körzetet, ahol mindennapossá váltak a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozások.

Az emberek egy része Damaszkusz felé menekült, mások a környező hegyekben kerestek menedéket. Attól félnek, hogy letartóztatják, és megkínozzák őket - mondta el egy helybéli telefonon a helyszínről.

A rendszerellenes tiltakozások kirobbanása - március közepe - óta becslések szerint legalább 12 ezer embert vetettek börtönbe Szíriában. Az egyik ellenzéki csoport szerint ezer embert tartóztattak le csak az elmúlt egy hétben szerte az országban. A szíriai kormány kitiltotta az országból szinte a teljes külföldi sajtót, ezért nehéz független forrásból megerősíteni az efféle állításokat.

Az elmúlt hetekben több ezren menekültek Szíriából Törökországba, ahol óriási menekülttáborokat állítottak föl a szíriai határ közelében.

Közben az ország második legnagyobb városában, Aleppóban 300 jogász ülősztrájkot kezdett a helyi igazságügyi palotában. Követelték a politikai foglyok szabadon engedését, és a vérontás beszüntetését.

A keleti országrészben, az Eufrátesz folyó partján fekvő Deir ez-Zúrban - ahogy az már szokásossá vált - kedd este is 50-60 ezres kormányellenes tüntetés volt - közölték ellenzéki forrásból.

Az ellenzék csütörtökre újabb tiltakozó akciót hirdetett a Facebook-on Aleppóba.