rss      tw      fb
Keres

Líbia - A francia hadsereg fegyvereket dobott le a felkelőknek

MTI 2011. június 29., szerda 18:57

Franciaország június elején könnyű fegyvereket dobott le francia repülőgépekről a líbiai felkelőknek és a lakosságnak a Tripoli közelében található Nefúsza-hegységben - erősítette meg a francia vezérkar szerdán a Le Figaro című napilap értesülését.

A lap azt írta, hogy a fővárostól délre található régióba a francia hadsereg ejtőernyőkkel aknavetőket, automata puskákat, gépfegyvereket és Milan páncéltörő rakétákat juttatott. A Le Figarónak nyilatkozó "magas rangú francia forrás" szerint nem volt más mód a fegyverek célba juttatására. Az akcióval Párizs célja az volt, hogy lendületet adjon a lázadásnak a déli fronton. A francia hadsereg olyan hatékony és precíz ejtőernyősrendszerrel rendelkezik, hogy a fegyverszállítást egyedül, szövetségesei támogatása nélkül hajtotta végre - írta a Le Figaro.

Június elején a humanitárius helyzet annyira bizonytalanná vált a Nefúsza-helység vidékén, hogy "humanitárius segélyeket, élelmet, vizet és orvosi ellátmányt dobtunk le" - mondta a vezérkari szóvivő. Thierry Burkhard hozzátette: "A hadműveletek során a civilek helyzete egyre inkább romlott, ezért fegyvereket és olyan eszközöket, elsősorban lőszereket is ledobtunk, amelyekkel meg tudják magukat védeni". A szóvivő szerint olyan fegyverekről van szó, amelyet a civilek is tudnak használni: azaz gyalogsági könnyű fegyverzetet.  

"A biztonsági helyzet romlásával a humanitárius szállítmányokhoz néhány fegyvert tettünk ... néhány konkrét ejtőernyős csomagról volt szó néhány napig, annak érdekében, hogy a civileket ne mészárolják le" - hangsúlyozta Burkhard.

Korábban egy nem hivatalos katonai forrás a francia sajtónak megerősítette, hogy Franciaország ejtőernyőkkel és a szomszédos országokból szárazföldi úton fegyvereket juttatott a felkelőknek. A forrás szerint negyven tonna fegyver érkezett így a Tripolitól ötven kilométerre található déli országrészbe, köztük "néhány könnyű páncélos" is.  

A Le Figaro szerint a délen harcoló felkelők felfegyverzése mögött ugyanaz a megfontolás áll, mint a helikopterek bevetetése mögött a nyugati országrészben található ostromlott kikötővárosban, Miszrátában: a nyugati erők lendületet akarnak adni a felkelőknek abban a reményben, hogy a polgári lakosság fellázad a Kadhafi-rezsim ellen, miután a NATO-tagállamok azzal számolnak, hogy inkább katonai, mintsem diplomáciai megoldása lehet a líbiai válságnak.

"Ha a felkelőknek sikerül eljutniuk Tripoliig, a főváros fel fog lázadni Kadhafi ellen. A rezsim már nem fizeti és alig eteti a zsoldosokat, súlyos üzemanyaghiány van, a lakosság már nem bírja tovább" - mondta a lapnak egy magas rangú francia tisztviselő.