rss      tw      fb
Keres

Minszk fizetett, Moszkva felújítja az áramszállítást

MTI 2011. június 29., szerda 19:02

A fehérorosz Belenergo szerdán este átutalta adóssága esedékes részét az orosz Inter RAO EESZ áramexportőrnek, amely bejelentette: a Minszkkel való egyeztetés után napokon belül felújítja a szerdán 0 órakor leállított áramszállítást.

Az orosz exportőr szerdán 0 órakor leállította az elektromos energia szállítását Fehéroroszországnak, amint azt kedden előre bejelentette. A fehérorosz Belenergo ugyanis február óta - a áramot adó erőmű több mint egy évig tartó felújítása után akkor újították fel a szállításokat -, 1,5 milliárd rubel adóságot halmozott fel.

Ahogyan az orosz sajtó írja, a szállítások szerdai leállítása a "szappanopera" harmadik felvonása volt: az Inter Rao a fizetések elmaradása miatt június 9-én 50 százalékkal csökkentette az áramszállítást, és csak június 13-án újította fel, amikor megállapodás született az adósság törlesztéséről. Ennek értelmében Minszknek július 5-ig több részletben kellett volna kifizetnie 1,5 milliárd rubeles felhalmozódott adósságát, 13-án megérkezett az első részlet is.  

A június 20-án esedékes második részletet azonban Minszk nem utalta át. Az orosz fél már jelezte a szállítások leállítását, de újabb tárgyalások nyomán beleegyezett a határidő június 27-ig való meghosszabbításába. A Belenergo ezt a határidőt is elmulasztotta, ezért az Inter RAO kedden ismét jelezte, hogy leállítja a szállításokat, s az előre jelzett időpontban, szerdán 0 órakor meg is tette ezt.

Minszk arra hivatkozott, hogy egyelőre nem tud erre valutát találni. Kért ugyan hitelt erre egy Fehéroroszországban tevékenykedő orosz banktól, de a bank csakis az orosz Központi Bank garanciájával lett volna hajlandó hitelezni, a Központi Bank azonban elzárkózott ettől, s ezt azzal indokolta, hogy Minszknek - amint ez a gazdasági adatokból látható -, van elegendő valutája adóssága törlesztésére.

Igor Szecsin energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettes a döntést jó előre azzal indokolta, hogy az áramszállítások piaci alapon történnek, és azt mondta, a szállítások leállítása nem lesz hatással a fehéroroszországi fogyasztók áramellátására.