rss      tw      fb
Keres

Obama: amerikai nemzeti érdek, hogy Afganisztán ne omoljon össze

MTI 2011. június 29., szerda 19:44

Amerika nemzeti érdeke, hogy Afganisztán nem omoljon össze, ami lehetővé tenné, hogy az al-Kaida újraszerveződjön - jelentette ki szerdán a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök úgy vélekedett, hogy Kabul az Inter-Continental szálloda ellen elkövetett terrortámadás ellenére is "sokkal biztonságosabb", mint korábban. Sikernek nevezte, hogy az al-Kaidának súlyos károkat tudtak okozni, s hangsúlyozta, hogy a terrorszervezetre további nyomást fognak gyakorolni.

Obama kijelentette: elvárja, hogy Moammer Kadhafi lemondjon és ne legyen a líbiai hadsereg parancsnoka, mert az észak-afrikai ország lakossága mindaddig veszélyben van, amíg ő hatalmon marad. Az elnök szerint csakis a tripoli vezető lemondása garantálhatja, hogy a líbiai nép megvédése érdekében indított katonai akció teljesítette küldetését.

"Le kell mondania, mennie kell" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "szorul a hurok" a beszorított Kadhafi körül.

Az elnök a líbiai amerikai szerepvállalással kapcsolatban megismételte korábbi álláspontját, amely szerint ott csak egy korlátozott, az ENSZ által jóváhagyott fellépés történik. Mint mondta, mindenben a vonatkozó törvényeknek megfelelően járt el. Az amerikai kongresszusban ezzel szemben többen azt vallják, hogy Obama megsértette a háborúra való felhatalmazásról szóló 1973-as törvényt, amelynek értelmében a beavatkozás kezdetétől számított 60 napon belül kérnie kellett volna a törvényhozás jóváhagyását.

A képviselőház a múlt héten elutasította, hogy felhatalmazást adjon a NATO vezette líbiai katonai fellépésben való amerikai részvételhez is, ugyanakkor elvetette azt az indítványt, hogy vonja meg a hadművelet finanszírozását.

A szenátus külügyi bizottsága kedden megszavazta ugyan a műveletek támogatását, ám a ház teljes összetételében még nem foglalt állást a kérdésben.

Obama hangsúlyozta, hogy a támadás megindítása előtt konzultált a kongresszussal, s azt folyamatosan tájékoztatta a hadműveletek menetéről, ezért nem követetett el törvénysértést.