rss      tw      fb
Keres

A fellebbviteli bíróság szerint alkotmányos Obama egészségbiztosítási reformja

MTI 2011. június 29., szerda 22:28

Alkotmányosnak ítélte Barack Obama elnök egészségügyi reformjának a kötelező egészségbiztosítás megkötésére vonatkozó rendelkezését a cincinnati szövetségi fellebbviteli bíróság.

Az Obama-elnökség legjelentősebbnek tartott törvényének értelmében 2014-ig csaknem valamennyi amerikainak egészségbiztosítást kell kötnie, ellenkező esetben pénzbírságra számíthat.  

Több magánszemély és csoport arra hivatkozva támadta meg a bíróságon a kongresszus által tavaly megszavazott törvényt, hogy az állampolgárok nem kényszeríthetők egyes termékek, így az egészségbiztosítás megvásárlására sem. A körzeti fellebbviteli bíróság ezzel nem értett egyet, s 64 oldalas állásfoglalásában azzal érvelt, hogy az egészségügyi reform különbözik a "kereskedelem" többi ágától és hogy az azt jóváhagyó törvényhozásnak a minimális biztosítás megkötéséről hozott határozata összhangban áll a vonatkozó jogszabályokkal.

Az igazságügyi minisztérium álláspontja szerint az amerikaiaknak életük valamelyik szakaszában mindenképpen igénybe kell venniük az egészségügyi ellátást, így a biztosítás nem lehet választás kérdése.

A szerdai ítélet után a fellebbviteli bíróságoknak a következő hetekben még két alkalommal kell állást foglalniuk az egészségbiztosítási reformmal kapcsolatban. Az eljárások valamelyike vélhetően még az év végéig a legfelsőbb bíróság elé kerül, de a jogszabály ellen további kéttucatnyi keresetet is nyújtottak be.

Az egészségügyi reform alkotmányosságát vitatja a szövetségi államok mintegy fele is. Mivel a republikánusok vissza akarják vonatni a törvényt, a kérdés  várhatóan központi helyen szerepel majd a 2012-es választási kampányban.