rss      tw      fb
Keres

Chávez betegsége miatt elhalasztanak egy latin-amerikai csúcsértekezletet

MTI 2011. június 30., csütörtök 1:01

Hugo Chávez betegsége miatt egy későbbi időpontban tartják meg a latin-amerikai és a karibi országok július 5-6-ra tervezett csúcsértekezletét - jelentette be szerdán a caracasi külügyminisztérium.

A venezuelai elnököt jelenleg Havannában gyógykezelik. Június 10-én - amikor éppen hivatalos látogatáson tartózkodott a szigetországban - sürgősségi medenceműtétet hajtottak végre rajta, egy tályog miatt vetették alá azonnali orvosi beavatkozásnak.

A venezuelai külügyi tárca tájékoztatója szerint az elnök egészségi állapota rohamosan javul, de egy ideig még szigorú orvosi felügyelet alatt tartják.

A csúcstalálkozón - amelynek időpontja így bizonytalanná vált - a venezuelai Margarita-szigeten a résztvevő állam- illetve kormányfők egy szervezetet terveznek létrehozni Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAM) néven, amely a várakozások szerint az érintett országok közötti gazdasági-politikai integráció elmélyítését segíti majd elő.

Az 56 éves venezuelai elnök műtétje után napokon át nem jelent meg a nyilvánosság előtt, pedig közismerten szeret a médiában szerepelni. Ezért Venezuelában szárnyra kaptak olyan hírek, hogy az elnök nagybeteg, s talán már a halálán van.

Ezt a venezuelai kormányzat határozottan tagadta, és ennek alátámasztására a kubai televízió kedd este képsorokat mutatott be arról, hogy Chávez régi barátjával, Fidel Castróval egy kertben sétálgatva kedélyesen társalog miközben a kubai pártlap, a Granma aznapi számát szorongatja a kezében. A felvételeket a venezuelai tévé is bemutatta, hogy cáfolja a Chávez súlyos egészségi állapotával kapcsolatos híreszteléseket.