rss      tw      fb
Keres

Tőzsde - Emelkedéssel nyithat Nyugat-Európa

MTI 2011. június 30., csütörtök 8:18

Erősödéssel kezdhetnek csütörtökön az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, miután a piacon továbbra is a görög adósságválság kedvező fejleményei határozzák meg a hangulatot.

Az IG Markets elemzői szerint a londoni FTSE-100 0,31 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 0,26 százalékos, míg a párizsi CAC-40 0,15 százalékos emelkedéssel nyithat.

Az európai piacok továbbra is Athénra figyelnek, ahol csütörtökön újabb fontos szavazás lesz a görög parlamentben. A képviselőház a szerdán megszavazott megszorító csomag végrehajtási törvényeiről, illetve az 50 milliárd eurós privatizációs programról dönt.

"A kereskedők egyelőre meglovagolták az elmúlt napok optimista hangulatát, amely azon alapszik, hogy a megszorításokat elfogadja a parlament" - értékelt Yusuf Heusen, az IG Index elemzője. Az, hogy mi fog történni, amikor egyértelmű, hogy a lakosság nem kér a kiigazításokból, még várat magára, ami rendkívül törékennyé teszi a mostani növekedést - tette hozzá.

Stuart Thomson, az Ignis Asset Management szerint a görög dráma inkább négy felvonásból áll, mintsem kettőből. "Nem gondoljuk, hogy a közeljövőben államcsőd következne be, de közép távon ez szinte biztosra vehető" - fejtette ki.

Lorenzo Bini-Smaghi, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja egy lapinterjúban annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a francia javaslat a görög államkötvények futamidejének meghosszabbítására ne okozzon hiteleseményt, és a hitelminősítők ne rontsanak tovább Görögország adósi besorolásán.

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 szerdán 89,07 pontos, 1,54 százalékos javulással 5.855,95 ponton zárt.

A frankfurti Xetra-DAX 123,71 pontos, 1,73 százalékos többlettel 7.294,14 ponton végzett.

Párizsban a CAC-40 72,34 ponttal, 1,88 százalékkal 3.924,23 pontra emelkedett.