rss      tw      fb
Keres

A NATO végzett a Hakkani-hálózat egyik fontos afganisztáni vezetőjével

MTI 2011. június 30., csütörtök 9:35

Egy légicsapásban meghalt a szélsőséges Hakkani-hálózat egyik fontos afganisztáni vezetője - írta csütörtöki közleményében az országban állomásozó NATO-haderő (ISAF).

Iszmáil Dzsánnak állítólag köze volt a kabuli Intercontinental szálló elleni keddi merénylethez, amely 12 ember halálát okozta. Rajta kívül a szervezet több más harcosát is megölték az ország délkeleti részén található Paktia tartományban.

Az ISAF szerint Dzsán mintegy harminc embert irányított, akik a pakisztáni határ közelében lévő Paktia és Hoszt tartományban intéztek támadásokat az afgán erők és a NATO-csapatok ellen.

A határ másik oldalán Észak-Vazirisztán található, amely a Hakkani-hálózat hátországa. A csoportot Dzsaláluddín Hakkaniról nevezték el, aki az Afganisztánt megszálló szovjet csapatok elleni harcot vezette az 1980-as években. 2001 vége, a tálibok elűzése után a szervezet a NATO-erők és az Amerika-barát kabuli kormány ellen fordította fegyvereit. A tálibokkal szövetséges Hakkani-hálózatot ma az alapító fia, Sziradzsuddín vezeti.