rss      tw      fb
Keres

Miért nem találkozott Kim Dzsong Il Medvegyevvel

MTI 2011. június 30., csütörtök 9:36

Valóban terveztek egy találkozót Phenjan kérésére az orosz államfő és az észak-koreai vezető között, és a Kreml készen állt rá, de mert a híre kiszivárgott, Kim Dzsong Il saját biztonságát féltve lemondta a találkozót - írta csütörtökön a Kommerszant című orosz lap.

Dmitrij Medvegyev és Kim készülő találkozójáról az első sajtójelentések kedden jelentek meg Dél-Koreában és Japánban. Ezek alapján az észak-koreai vezető a hétvégén Vlagyivosztokba szándékozott utazni, ahová Medvegyev éppen ekkor tervezett ellátogatni. Ez lett volna 2002 óta az első orosz-észak-koreai csúcstalálkozó.

Az első hírektől kezdve számtalan találgatás látott napvilágot, míg végül Natalja Tyimakova, Medvegyev sajtótitkára szerdán meg nem cáfolta a híreszteléseket.

Mint a Kommerszant a Kremlben megtudta, valóban felmerült a találkozó lehetősége, méghozzá Phenjan kérésére, és a Kreml készen állt, mert alapvetően minden lehetőséget ki akar használni az Észak-Koreával való kontaktusokra. A nyilatkozó illető azonban elmondta: a csúcsot az észak-koreai vezető mondta le biztonsági megfontolásokból, s ebben nem kis szerepe volt a találkozóról szóló hír kiszivárgásának.

A Kommerszant úgy tudja, hogy az észak-koreai nukleáris probléma mellett Medvegyev a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról és ezen belül konkrét projektekről is szívesen tárgyalt volna, mert ezek orosz megítélés szerint elősegíthetik a két Korea megbékélését.

Ezzel kapcsolatban a lap emlékeztetett arra, hogy a szibériai és távol-keleti együttműködéssel foglalkozó orosz-dél-koreai bizottság tavaly őszi ülésén az orosz fél bő 300 projektet javasolt Szöulnak, amely ezek közül több mint százat választott ki, s ez utóbbiak közül számos feltételezi Észak-Korea együttműködését is. Szöul szándékait megerősítették a lapnak orosz külügyminisztériumi források is: eszerint Dél-Korea kifejezetten azt akarja, hogy az Oroszországgal közös projektek közül minél több érintse Phenjant is, hogy érdekeltté tegye Észak-Koreát az integrációban.