rss      tw      fb
Keres

Pakisztán felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyja el egyik pakisztáni légi támaszpontját

MTI 2011. június 30., csütörtök 11:06

Pakisztán felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyja el egy pakisztáni légi bázisát, amelyről feltehetőleg a lázadók elleni támadásokban bevetett repülőgépeiket indították az amerikaiak - közölte sajtótájékoztatóján Ahmed Muhtár védelmi miniszter, amelyről csütörtökön írtak a pakisztáni lapok.

A távoli Samszi támaszpont a délnyugati Beludzsisztán tartományban van. Az utóbbi hónapokban felmerült egyebek közt az a feltevés is, hogy a légi bázis valójában az Egyesült Arab Emírségek ellenőrzése alatt áll.

Áprilisban pakisztáni titkosszolgálati források arról értesítettek, hogy a légitámaszpont amerikai vezetője már el is hagyta a bázist, amelyről pilóta nélküli amerikai képrepülőgépeket indítottak a lázadók állásai elleni támadásokra. Sem az Egyesült Államok, sem pedig Pakisztán nem ismerte el eddig nyilvánosan pilóta nélküli amerikai gépek működését a pakisztáni határtérségben.

Egyre nagyobb a titkolódzás a sivatagos vidéken lévő légitámaszpont körül, jóllehet az Egyesült Államoknak valójában nincs szüksége a bázis fenntartására ahhoz, hogy folytatni tudja a rakétatámadásait a lázadók és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat búvóhelyei ellen.

Pakisztán és az Egyesült Államok kapcsolata jelentősen megromlott azóta, hogy januárban egy amerikai ügynök megölt két pakisztáni állampolgárt, május 2-án pedig amerikai kommandósok végeztek Oszama bin Laden al-Kaida-vezérrel.

Az idézett sajtótájékoztatón a pakisztáni védelmi miniszter azt is elmondta, hogy pakisztáni részről nagy a bizalomhiány Washingtonnal szemben, amit közösen végrehajtott akciókkal kellene csökkenteni. A nézetkülönbségek egyik oka a pilóta nélküli amerikai repülőgépek bevetése, amit Pakisztán korábban elfogadott, az utóbbi időben azonban nyilvánosan bírálta az Egyesült Államokat a támadások miatt.