rss      tw      fb
Keres

A gázai segélyflottilla szervezői szerint újabb hajójukat tette használhatatlanná Izrael

MTI 2011. június 30., csütörtök 11:21

A gázai segélyflottilla szervezői csütörtökön azt állították, hogy Izrael egy újabb hajójukat tette használhatatlanná.

Az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva azt mondták, hogy az ír zászló alatt közlekedő hajó motorját a kikötőben valakik szándékosan megrongálták. Hoveida Arraf, a segélyművelet egyik aktivistája beszámolt arról, hogy amikor beindították a motort, kiderült, hogy a hajtócsavar teljesen deformálódott. Amennyiben ez a tengeren történik, a hajó elsüllyed.

Korábban a segélyflottilla szervezői arról számoltak be, hogy Izrael kárt tett a görögországi Pireusz kikötőjében egy svéd hajó hajtócsavarjában. Mintegy tíz hajó készül kifutni a héten Pireuszból, a segélyflottilla bázisáról.

Egyelőre nem világos, hogy a hajókban keletkezett kár késlelteti-e az izraeli blokád alatti Gázai övezet felé induló küldetést. Mintegy 300-400 aktivista készül eljutni az övezetbe, amelyet Izrael azóta tart blokád alatt tart, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet ellenőrzése alá vonta a területet.

Tavaly egy hasonló segélyflottilla elleni izraeli rajtaütés nyomán egy török hajó kilenc aktivistája meghalt. A felek egymást okolták a történtekért.