rss      tw      fb
Keres

Kim Dzsong Il vonata elindult Oroszország felé, de a határt nem lépte át

MTI 2011. június 30., csütörtök 11:56

Az amerikai műholdas felderítés június 28-án észlelte egy különvonat mozgását észak-koreai területen az orosz határ felé, amelyen feltehetően Kim Dzsong Il észak-koreai vezető tartózkodott - írta csütörtökön a Csoszon Ilbo című dél-koreai lap diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az értesülés szerint a szerelvény később megállt, és nem haladt át orosz területre. A lap számos japán és dél-koreai híradással együtt azt állította, hogy a hét végén az oroszországi Vlagyivosztokban találkozott volna Dmitrij Medvegyev orosz elnök és az észak-koreai vezető.

A csúcsot azonban az utolsó pillanatban lemondták. A Kyodo japán hírügynökség úgy értesült, hogy ez Phenjan kérésére történt, amit Kim Dzsong Il "nem túl jó" egészségi állapotával indokoltak.

A Csoszon Ilbo ugyanakkor azt is megírta, hogy a dél-koreai kormány szerint azért mondták le a találkozót, mert a felek nem tudtak megegyezni a megvitatandó kérdések köréről. Sem Moszkva és sem Phenjan korábban nem jelezte hivatalosan vagy akár forrásokra hivatkozva, hogy ilyen találkozó van készülőben.