rss      tw      fb
Keres

Német EP-képviselő: meglesz a támogatás Horvátország csatlakozásához

MTI 2011. június 30., csütörtök 12:40

Elmar Brok néppárti európai parlamenti (EP) képviselő, a transzatlanti törvényhozói dialógus társelnöke biztos abban, hogy az EP többsége támogatni fogja Horvátország uniós csatlakozását.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között 1999-ben létrehozott fórum csütörtöki, budapesti találkozóján Elmar Brok Horvátország uniós csatlakozási menetrendjéről beszélt.

A német politikus elmondta, Martonyi János külügyminiszter még csütörtökön Brüsszelbe utazik a horvát EU-csatlakozási tárgyalások utolsó, miniszteri szintű fordulójára, amelyen várhatóan lezárják a még nyitott fejezeteket. Véleménye szerint még a nap folyamán megszületik a döntés, hogy Horvátország lesz a következő, az Európai Unióhoz csatlakozó ország.

A csatlakozás menetrendjéről szólva az EP néppárti képviselője emlékeztetett arra, hogy a szerződést az Európai Parlament hozzájárulásával lehet majd aláírni. Jelezte: bizonyos abban, hogy kialakul majd az ehhez szükséges többség.

Utalt arra is, hogy ezt követően még a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell a csatlakozást. Ez azt jelenti, hogy Horvátország két év múlva léphet be az EU-ba, és így 28 tagállama lesz majd az Európai Uniónak.

A transzatlanti törvényhozói dialógus célja, hogy fokozza a párbeszédet az európai és az amerikai szövetségi törvényhozó testületek, az Európai Parlament és az Egyesült Államok kongresszusa között. A fórum keretében évente két találkozót, továbbá telekonferenciát tartanak.