rss      tw      fb
Keres

Kínai rendőrök megvertek tüntető mongol pásztorokat jogvédők szerint

MTI 2011. június 30., csütörtök 12:58

Újabb tüntetéseket tartottak mongol pásztorok a hét végén a Kínához tartozó Belső-Mongóliában életfeltételeik veszélyeztetése miatt, és közülük sokakat megvertek, illetve őrizetbe vettek kínai rohamrendőrök - jelentette csütörtökön egy jogvédő szervezet.

Május végén zavargások robbantak ki az autonóm területen, mert a mongolok egy része veszélyeztetve látja a népcsoport hagyományos életmódját.

Ezúttal amiatt tüntettek, hogy Bajannúr városban az ólombánya legelőket elfoglalva terjeszkedett, és hiába panaszkodtak többször a hatóságoknál, nem kaptak megnyugtató választ. A tüntetők pénteken a bányához vonultak, és elzárták annak vízellátását - olvasható a New York-i központú Dél-mongóliai Emberjogi Információs Központ" (SMHRIC) közleményében.

"Június 25-én a helyi közigazgatási vezetés mozgósított több mint ötven rohamrendőrt, akik megtámadták a tüntetőket. Sok pásztort súlyosan bántalmaztak és elszállítottak. Jelen pillanatban nem ismeretes, mi lett velük, és milyen állapotban vannak" - közölte az SMHRIC.

A bajannúri helyi kormányzat egyik képviselője, akit a Reuters tudósítója elért, azt állította, hogy nem hallott semmilyen tüntetésről. A bányát a tudósító nem tudta elérni. A Pekingtől 480 kilométerre északkeletre lévő Bajannúrban 1978 óta működik ólombánya.

Mintegy négymillió mongol él Belső-Mongóliában, amely közvetlenül határos a szomszédos országgal, Mongóliával. A régiót velük együtt 20 millió kínai (han) lakja, akiknek dominanciája évtizedeken át nem volt vita tárgya a kisebbség részéről. A mongolok (eddig) ebben különböztek a hatalmas ország nyugati felében élő ujguroktól és tibetiektől, akiknek a lázongásai az utóbbi években rendre témát szolgáltattak a világsajtónak.

Májusi hírek szerint azonban a mongolok körében is "erjedés" indult meg: egy részük veszélyeztetve látja a népcsoport hagyományos életmódját. Ez fejeződött ki a május végén Hszilinhot (Xilinhot) városban és környékén kirobbant zavargásokban, amelyek évtizedek óta a legsúlyosabbak voltak Belső-Mongóliában. Diákok és pásztorok ezrei vonultak az utcákra, plakátjaikon követelve jogaik, hagyományaik és a természetes környezet megvédését.

Az ország stabilitásának megrendítésétől mindig rettegő pekingi vezetés megpróbál eleget tenni bizonyos, általa méltányolhatónak tartott követeléseknek. A hatóságok a közelmúltban felülvizsgálták a helyi bányák működésének körülményeit, és ígéretet tettek arra, hogy a környezetszennyező bányákat bezárják, vagy gondoskodnak e tevékenységük megszüntetéséről.