rss      tw      fb
Keres

Elhalasztották a bukott tunéziai elnök újabb perét

MTI 2011. június 30., csütörtök 13:12

Későbbi időpontra halasztották Tunéziában azt a pert, amelyet Zin el-Abidin ben Ali egykori elnök ellen kezdtek volna csütörtökön: a Szaúd-Arábiába menekült, megbuktatott államfőt ezúttal fegyver- és kábítószer-birtoklással vádolják.

A halasztást a bírósági dolgozók sztrájkja miatt kellett elrendelni: a kedden kezdődött és háromnaposra tervezett munkabeszüntetés résztvevői "radikális változásokat" követelnek az igazságügy-minisztériumban. A sztrájk miatt a volt elnök perét július 4-re napolták el.

Ez lett volna a második, az egykori államfő ellen távollétében indított bírósági eljárás Tunéziában. Az első, június 20-ai per során a volt elnököt és feleségét, Leila Trabelszit 35 év börtönre és 45 millió eurós pénzbüntetésre ítélte az egyik tuniszi bíróság sikkasztás miatt. A per akkor alig néhány órán át tartott, s ezt a gyorsaságot még olyan személyek, illetve szervezetek is bírálták, akik és amelyek egyébként nem vádolhatók a volt elnök melletti szimpátiával.

Ben Ali és felesége a tömeges tüntetéseket követően január 14-én menekült Szaúd-Arábiába. Az elnök 23 évig tartó országlása során feleségével és családjával érdekeltségeket szerzett a legnagyobb állami vállalatokban, és hatalmas vagyont halmozott fel.