rss      tw      fb
Keres

Az amerikai kormány és az afgán tálibok 2010 ősze óta tárgyalnak titokban

MTI 2011. június 30., csütörtök 13:19

Az amerikai kormány 2010 ősze óta három fordulóban folytatott közvetlen tárgyalásokat a tálibok képviselőivel az afganisztáni válság politikai rendezéséről - írta csütörtökön a Financial Times.

A brit lap szerint a felek megvizsgáltak a lehetőségét annak, hogy a tálibok hivatalos küldöttséggel részt vennének a németországi Bonnban idén decemberre tervezett nemzetközi konferencián.

A tálibok még 2009 szeptemberében létesítettek kapcsolatot Németországgal, amely nagy tekintélyt élvez Afganisztánban. Az első közvetlen találkozó a felek között még ugyanabban a hónapban létrejött Dubajban. Ennek során Berlin kifejezte óhaját, hogy csupán a mozgalom vezető, Omar Molla által irányított szervével kíván konzultációkat folytatni.

Összesen nyolc találkozó zajlott le Németország és a tálibok között. Csupán ezt követően tartották meg az első találkozót az amerikai kormány és a tálibok között München egyik elővárosában 2010. november 28-án. Idén február 15-én a katari Dohában volt a megbeszélések második fordulója. Harmadik alkalommal az amerikai tárgyalók és a tálibok május 7-8-án folytattak eszmecserét Németországban.

A Financial Times értesülése szerint a tálibok egyebek között azt követelik, hogy a nyugatiak vonják ki összes katonájukat Afganisztánból.