rss      tw      fb
Keres

AI: kínozzák és zaklatják az emberjogi ügyvédeket Kínában

MTI 2011. június 30., csütörtök 13:33

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön felszólította Kínát, hogy hagyjon fel az emberjogi ügyvédek zaklatásával, önkényes bebörtönzésével és kínzásával.

Az AI hangsúlyozta, hogy a jogászok munkáját különféle szabályozásokkal nehezítik. "Addig, amíg a jogászok és jogi alkalmazottak számára lehetetlenné teszik, hogy rámutassanak a hivatalos minőségben eljárók által elkövetett emberjogi kihágásokra, nem beszélhetünk hatékony jogvédelemről Kínában" - írta közleményében a szervezet. Az AI szerint a hatóságoknak el kell ismerniük, hogy a jogászok függetlenek az államtól.

Hung Lej (Hong Lei) külügyminisztériumi szóvivő válaszában azt hangsúlyozta, hogy "Kína jogállam", "ezek az úgynevezett eltűnések és önkényes bebörtönzések pedig nem léteznek".

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő e heti londoni látogatásán demokráciát és emberi jogokat ígért népének, de sokan kételkednek abban, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) jottányit is engedne hatalmából. Február óta Kína keményen fellépett az ellenzékkel szemben, attól tartva, hogy az az arab felkelésektől ösztönözve kikezdi a KKP hatalmát. Azóta több mint 130 emberjogi aktivista került őrizetbe vagy tűnt el vádemelés nélkül a börtönök mélyén.