rss      tw      fb
Keres

Peking az ENSZ BT határozatának betartására szólít fel a líbiai lázadók felfegyverzését illetően

MTI 2011. június 30., csütörtök 13:41

Kína arra szólítja fel a líbiai konfliktusban érintett országokat, hogy katonai akcióik során ragaszkodjanak az ENSZ-től kapott felhatalmazáshoz - derül ki a kínai külügyminisztérium szóvivőjének csütörtöki nyilatkozatából.

"Kína arra hívja fel a nemzetközi közösséget, hogy szigorúan tartsa magát az ENSZ biztonsági tanácsi határozatának szelleméhez" - hangoztatta Hung Lej (Hong Lei), miután annak kommentálására kérték, hogy kiderült: Franciaország fegyverekkel támogatja a líbiai kormányellenes lázadókat. Hung arra is figyelmeztetett, hogy az érintett országok "tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, amelyre a határozat nem ad felhatalmazást".

Franciaország ENSZ-nagykövete szerdán közölte: azzal, hogy országa fegyverekkel támogatja a líbiai lázadókat, nem szegi meg az ENSZ Líbiára vonatkozó fegyverembargóját. Állítása szerint Franciaország úgy döntött "önvédelmi fegyvereket" biztosít a Kadhafi-ellenes erők által ellenőrzött területen élőknek, mert "veszélyben vannak".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 1973-as számú márciusi határozata kivételt tesz lehetővé az embargó alól, ha azzal a polgári lakosság védelmét szolgálják. Nagy-Britannia ugyanakkor az ENSZ külön felhatalmazása nélkül eddig nem vállalta a lázadók felfegyverzését. Az Afrikai Unió csütörtökön elítélte a líbiai kormányellenes erők, közelebbről a berber törzsi harcosok légi úton való ellátását fegyverrel.

Kína az ENSZ BT-ben Oroszországgal, valamint Brazíliával, Németországgal és Indiával együtt tartózkodott a Líbia feletti légtérzárról rendelkező határozat szavazásakor, amivel utat engedett a beavatkozásnak. A kínai vezetés viszont azóta többször is kifejezte, hogy álláspontja szerint a világszervezet nem a jelenleg folyó koalíciós hadműveletekre, a líbiai ellenzék katonai támogatására adott felhatalmazást.

Június elején Pekingben fogadták a líbiai kormány különmegbízottjaként a külügyminisztert, később pedig az ellenzéki líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) végrehajtó bizottságának elnökét. Az ÁNT-t a kínai külügyminiszter akkor Kína "fontos tárgyalópartnerének" nevezte.