rss      tw      fb
Keres

Bulgáriában korlátozták az államháztartási hiány mértékét

MTI 2011. június 30., csütörtök 14:49

Bulgáriában a parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében korlátozzák az államháztartási hiány, valamint a kormányzati kiadások mértékét.

E szerint az államháztartási hiány nem haladhatja meg a nemzeti össztermék(GDP) 2 százalékát, a kiadás nem lehet több, mint a GDP 40 százaléka. Jelenleg a kormányzati kiadások a GDP 35 százalékát teszik ki, az államháztartás hiánya várhatóan 2,5 százalék lesz az idén.

Az új szabályok 2012. január 1-jén lépnek életbe.

A hiány és a kiadások felső határának meghatározása része annak a széleskörű gazdasági stabilitási és reformprogramnak, amellyel a kormány meg akarja szilárdítani a nemzeti valutát, egyszersmind meg akarja óvni a gazdaságot a szélsőséges kilengésektől.

Elemzők szerint Bulgária lehet az eurózóna következő tagja, ha a kormánynak sikerül elfogadtatnia stabilitási programját. Ez az idei év vége felé várható, utána Bulgária kérni fogja az euróövezet ERM-2 árfolyamrendszeréhez való csatlakozást.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB), és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.