rss      tw      fb
Keres

Hatályba lép az EU-dél-koreai szabadkereskedelmi megállapodás

MTI 2011. június 30., csütörtök 14:49

Pénteken hatályba lép az Európai Unió és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amely az EU első ilyen jellegű megállapodása ázsiai országgal.

Alkalmazási körét és gyorsaságát tekintve példa nélkül álló vámliberalizációról van szó: öt éven belül - az EU-dél-koreai kereskedelem értékéhez viszonyítva - a vámok 98,7 százalékát törlik el. Az átmeneti időszak végére valamennyi iparcikk és a legtöbb mezőgazdasági termék esetében - néhány kivétellel, mint amilyen például a rizs - megszűnnek a behozatali vámok.

Egy tanulmány szerint a következő húsz évben akár kétszer olyan gyorsan bővülhet az unió és Dél-Korea között a kétoldalú kereskedelmi forgalom, mint amit e megállapodás nélkül remélni lehetne.

Az EU és Dél-Korea közötti árukereskedelem értéke tavaly mintegy 66 milliárd euró volt. Az EU mérlege e tekintetben negatív, bár a tendenciák azt mutatják, hogy a koreai piacnak jelentős a növekedési potenciálja. Ami a szolgáltatásokat illeti, itt az EU kereskedelmi mérlege Dél-Koreával szemben 2009-ben 2,1 milliárd euró többletet mutatott.