rss      tw      fb
Keres

Óriásmegrendelés az Airbusnak az Egyesült Államokból

MTI 2011. június 30., csütörtök 15:12

Óriásmegrendelésre számít az Airbus az Egyesült Államokból.

A Wall Street Journal beszámolója szerint az Egyesült Államok harmadik legnagyobb légitársasága, az American Airlines teljesen meg akarja újítani flottáját, és Boeing gépeit Airbusokra cseréli.

A lap a céghez közelálló informátorokra hivatkozva azt írta, hogy mintegy 250 gépről van szó, amelyek együttes listaára 15 milliárd dollár. Az előszerződést állítólag már meg is kötötték, de az American Airlines az amerikai légtérben szinte egyeduralkodó Boeingtől is kér ajánlatot.

A nyugat-európai EADS repülőgépgyártó konzorcium által előállított Airbus az utóbbi időben sikert-sikerre halmoz: rekordszámú megrendelést gyűjtött be a múlt héten tartott párizsi légiszalonon. A siker elsősorban annak köszönhető, hogy nagy az érdeklődés a 320-as család új generációja, az A320neo iránt, amely akár 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a régebbi modell.

A nyugat-európai repülőgépgyártó konzorcium által gyártott Airbusból 730 darabot rendeltek, illetve ennyire kötöttek előszerződést, a listaár összesítve meghaladja a 72 milliárd dollárt. Ebből több mint 600 az üzemanyagtakarékos változat.

A rivális Boeing 141 gépre kapott konkrét megrendelést a kiállításon, illetve kötött előszerződést mintegy 21 milliárd dollár értékben.