rss      tw      fb
Keres

A járvány visszavetette a kiskereskedelmi forgalmat Németországban

MTI 2011. június 30., csütörtök 15:20

Németországban a kiskereskedők négy éve a legnagyobb forgalomcsökkenést szenvedték el májusban, részben az élelmiszerforgalmat visszavető hasmenésjárvány miatt.

A bevétel 3 százalékkal esett vissza az egy hónappal korábbihoz képest - közölte csütörtökön a német statisztikai hivatal. Ennél nagyobb visszaesés legutóbb 2007 májusában volt, akkor 3,7 százalékos csökkenést mértek. Elemzők 0,5 százalékos emelkedést vártak, a forgalom növekedéséről szóló áprilisi adatokból kiindulva.

A hozzáértők rámutatnak: a legendásan takarékos és megfontolt német fogyasztók a munkaerőpiaci helyzet töretlen javulásának dacára még mindig nem mernek bátrabban költekezni, a lakossági fogyasztás továbbra is gyenge, ami visszafoghatja a gazdasági növekedés lendületét.

Ugyanakkor a május második felében kezdődött hasmenésjárvány is hozzájárulhatott a kiskereskedelmi forgalom csökkenéséhez, bár az élelmiszer-forgalmat leszámítva is csökkent az ágazat bevétele áprilishoz képest. Éves összevetésben viszont bővült a kiskereskedelem, reálértéken számolva a forgalom 2 százalékkal nőtt 2010 májusához képest.

Ugyancsak csütörtökön jelentek meg foglalkoztatottsági, munkanélküliségi adatok, amelyek szerint a 82 milliós országban 40,8 millióan álltak munkaviszonyban májusban, ami csaknem félmilliós növekedés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanélküliek száma pedig húszéves mélyponton, 3 millió alatt van.

"A csütörtöki adatok pontosan mutatják a német gazdaság fő ellentmondását, azt, hogy miközben a munkaerőpiac rohamosan fejlődik, a lakossági fogyasztás alig emelkedik" - mondta Carsten Brzeski, az ING elemzője a Reuters hírügynökségnek.