rss      tw      fb
Keres

Volt boszniai szerb elnök: Mladicnak vállalnia kell a felelősséget

MTI 2011. június 30., csütörtök 15:41

Ratko Mladicnak vállalnia kell a felelősség rá eső részét a Boszniában elkövetett bűntettekért, hogy ne az egész szerb nép bűnhődjön - mondta Biljana Plavsic, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnöke egy szerb hetilapnak adott interjúban, amely csütörtökön jelent meg.

"Mladicnak be kell ismernie mindazt, amiben bűnös, hogy felmentse a szerb népet a felelősség alól" - mondta a NIN című belgrádi hetilapnak az egykori politikus, aki bő másfél éve szabadult a börtönből, miután a hágai Nemzetközi Törvényszék 11 év szabadságvesztésre ítélte az 1992-1995 között, a boszniai háborúban elkövetett bűncselekményekért. Plavsic bűnösnek vallotta magát a boszniai muszlim és horvát lakosság elüldözésében.

Ratko Mladic boszniai szerb extábornokot május végén fogták el Szerbiában 16 év bujkálás után, és a hágai törvényszék börtönébe szállították. Azzal vádolják, hogy a boszniai szerb hadsereg főparancsnokaként felelős többek között a kelet-boszniai muszlim enklávéban, Srebrenicában elkövetett mészárlásért és a boszniai főváros, Szarajevó lövetéséért.

"Mladic helyében én nemcsak hogy elismerném a felelősségemet, hanem az életemet is odaadnám a szerb népért" - mondta Plavsic az interjúban. Hozzátette, nem tudja, ki felelős a Srebrenicában történtekért, mert ő akkor az északnyugat-boszniai Bihac környéki eseményekre koncentrált.