rss      tw      fb
Keres

Lengyel külügyminiszter: az EU segít, ha Minszk elengedi politikai foglyait

MTI 2011. június 30., csütörtök 15:47

Európa kész segíteni Fehéroroszországnak a demokratikus reformok kidolgozásában és megvalósításában, azzal a feltétellel, hogy Minszk szabadon engedi a politikai ellenzék bebörtönzött tagjait - jelentette ki Radek Sikorski csütörtökön Varsóban.

A lengyel külügyminiszter a belorusz ellenzéki vezetőkkel és Stefan Fülével, az Európai Unió (EU) bővítési biztosával találkozott egy nappal azelőtt, hogy Lengyelország átveszi Magyarországtól a soros elnöki tisztet. A megbeszélésen a politikusok megvitatták, milyen módon tudná ösztönözni az unió Aljakszandr Lukasenka elnök rezsimjét arra, hogy a demokratikus irányt kövesse. A fehérorosz államfő egyre népszerűtlenebb a lakosság körében az országot sújtó pénzügyi válság közepette.

Sikorski újságírók előtt kifejtette véleményét az arab világban zajló változásokról is, hangsúlyozva, hogy az érintett országokban legalább húsz évig fog tartani a demokratikus kormányzási rendszerek megszilárdítása. A lengyel külügyi tárca vezetője szerint a legjobb kilátásokkal az a Tunézia rendelkezik, ahol az arab tavasz elkezdődött.

Tunéziában jók a demokratikus átmenet esélyei, mivel a lakosság képzett, a nők szabadok, az értelmiség sem hiányzik, és az ország szoros kapcsolatokat ápol Európával - vélekedett Sikorski, aki szerint Egyiptom már nagyobb akadályokkal kényszerül szembenézni.