rss      tw      fb
Keres

Az olasz Lamberto Zannier az EBESZ új főtitkára

MTI 2011. június 30., csütörtök 15:49

Lamberto Zannier olasz diplomatát nevezték ki a tagállamok az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) új főtitkárának a bécsi székhelyű szervezet csütörtöki közleménye szerint.

Zannier az EBESZ konfliktus-megelőzési központjának vezetője volt 2002 és 2006 között, majd az ENSZ koszovói különleges képviselője és a világszervezet koszovói ideiglenes igazgatási missziójának (UNMIK) vezetője.

A jelenlegi főtitkár, a francia Marc Perrin de Brichambaut megbízatása június 30-án jár le. Mivel egyszer már megújították a mandátumát, ő ezúttal nem indulhatott a posztért.

A szervezet szabályai szerint az 56 tagállam egyhangúlag, konszenzussal dönt a főtitkár személyéről.

A soros elnök Litvánia elsőként, még májusban az osztrák Ursula Plassnikot, volt külügyminisztert javasolta az 56 tagú nemzetközi szervezet új vezetőjének a jelöltek közül. Törökország azonban közölte, hogy nem támogatja Plassnik kinevezését, mert ő 2005-ben a kormány tagjaként ellenezte a török európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Ausztria rossz néven vette a török vétót, s ennek, szokatlan éllel, hangot is adott. Michael Spindelegger külügyminiszter "teljesen érthetetlennek és alaptalannak" minősítette a török döntést, s kijelentette, hogy Ankara lépése "egyértelműen beárnyékolja a két ország kapcsolatait". A külügyminiszter állítása szerint Abdullah Gül előzőleg megígérte neki, hogy nem szavaznak az osztrák jelölt ellen, a török külügyminisztérium szerint viszont nem hangzott el ilyen ígéret.