rss      tw      fb
Keres

A francia elnökre támadt egy ismeretlen, a biztonsági emberek előállították

MTI 2011. június 30., csütörtök 16:04

Rátámadt Nicolas Sarkozy francia elnökre csütörtökön egy ismeretlen személy a délnyugati-franciaországi Brax-ban. A férfit az államfő biztonsági emberei azonnal lefogták.

A BFM francia hírtelevízió felvétele szerint (http://www.bfmtv.com/video-infos-actualite/detail/sarkozy-vivement-agrippe-en-deplacement-brax-1429570/) a köztársasági elnök éppen kíváncsiskodókat üdvözölt egy kordon mögött a polgármesteri hivatal előtt, amikor egy férfi - aki úgy csinált, mintha kezet akarna rázni - az emberek között átnyúlva hirtelen a nyakánál megragadta Sarkozy zakóját és maga felé rántotta. Az elnök egy pillanatra elvesztette az egyensúlyát, de nem esett el.

Az államfő testőrei azonnal rávetették magukat a támadóra és a földre teperték. Sarkozy időközben visszanyerte a lélekjelenlétét és folytatta a helyiek üdvözlését. A támadót a csendőrség őrizetbe vette és eljárást indított ellene. Jelenleg az ageni kapitányságon hallgatják ki.

A helyi illetőségű férfinak, aki a szomszédos ageni konzervatórium zenetanára, nem volt korábban dolga a rendőrséggel. Igazságügyi források szerint az államfő ellen elkövetett súlyos erőszakos cselekmény miatt akár három év szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós pénzbüntetéssel is sújtható.

A Le Figaro című napilap honlapján azt írta, hogy Nicolas Sarkozy egyik közeli munkatársa jelezte: az elnök nem kíván feljelentést tenni az ellene elkövetett agresszió miatt, hanem a belügyminisztériumra bízza annak kivizsgálását, hogy miért nem tudta a biztonsági szolgálat megakadályozni a támadást.