rss      tw      fb
Keres

Görögország- Elfogadta a parlament a megszorító csomag végrehajtásáról szóló törvényt

MTI 2011. június 30., csütörtök 18:14

A görög parlament csütörtök délután megszavazta a 28,4 milliárd eurós megszorító csomag végrehajtásáról szóló törvényt, magát a csomagot szerdán hagyták jóvá a képviselők.

A 300 fős parlamentben 155 képviselő támogatta, 136 ellenezte a kormány megszorító csomagjának egyes fejezeteit, öten tartózkodtak és négyen nem vettek részt a szavazáson.

A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását.

A 2011-2015 időszakra vonatkozó megszorító csomag értéke eléri a 28,4 milliárd eurót (7.608 milliárd forint). Az athéni kormányzat így 14,32 milliárd euróval csökkenti kiadásait, míg bevételeit 14,09 milliárd euróval növeli.

Mindamellett a parlamenti szavazást követő kormányülésen Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az országnak még sok nehéz és döntő fontosságú csatát kell megvívnia.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy közös közleményükben elégedetten nyugtázták a parlamenti döntést: "megvannak a feltételek ahhoz, hogy Görögország megkapja a mentőcsomag következő részletét, illetve ahhoz, hogy felgyorsuljanak az egyeztetések a második csomagról".