rss      tw      fb
Keres

Transzatlanti hét - Az egyiptomi Muzulmán Testvériség nyitott a Washingtonnal való kapcsolatfelvételre

MTI 2011. június 30., csütörtök 16:28

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség mozgalom közölte, "az értékek kölcsönös tiszteletben tartása alapján" kész a kapcsolatfelvételre az amerikai kormánnyal. Az iszlamista szervezet az amerikai külügyminiszter csütörtöki budapesti nyilatkozatára reagált.

"Régóta helytelenítjük azt az amerikai politikát, amely diktátorokat támogat a térség népei ellenében, az Egyesült Államok éppen ezért az a nyugati ország, amelyet az arabok a leginkább gyűlölnek" - mondta az egyiptomi szervezet egyik szóvivője.

Ugyanakkor hozzátette: "Ha az Egyesült Államok valóban hajlandó tiszteletben tartani az értékeinket, és támogatni a szabadságot, ahogy állítja, akkor mi nem fogunk gondot jelenteni". A Muzulmán Testvériség szóvivője azt mondta, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök februári bukása óta nem volt sem közvetett, sem közvetlen találkozó az iszlamista szervezet és Washington képviselői között.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön Budapesten újságírói kérdésre elmondta, az Obama-kormányzat fel fogja venni a "korlátozott kapcsolatot" az egyiptomi Muzulmán Testvériséggel. Hillary Clinton kijelentette, az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy "minden olyan politikai erővel tárgyaljon, amely elkötelezett az erőszakmentesség mellett". Hozzátette, bármilyen kapcsolatfelvétel történjen is, Washington továbbra is kiáll a demokratikus elvek, különösen az erőszakmentesség, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása és a nők közéleti szerepvállalása mellett.

Előzőleg egy magas rangú amerikai tisztségviselő azt mondta, az Egyesült Államok úgy döntött, hivatalos kapcsolatot létesít a Muzulmán Testvériséggel. Elemzők szerint az amerikai kormánynak nincs más választása, mint közvetlenül kapcsolatba lépni a Muzulmán Testvériséggel, mivel megnőtt az iszlamista szervezet súlya az egyiptomi belpolitikában Mubarak elnök bukása után.