rss      tw      fb
Keres

Marad a hárompárti jobbközép kormány Csehországban

MTI 2011. június 30., csütörtök 17:12

Marad a jobbközép kormány Csehországban, miután a három koalíciós párt vezetőinek csütörtökön sikerült megegyezniük a kormányzati posztok új elosztásában és a koalíciós szerződés kiegészítésében.

Radek John, a Közügyek párt elnöke közölte: partnerei teljesítették a legkisebb koalíciós párt legfőbb követelését, hogy újra négy minisztere legyen a kormányban.

Csütörtökön délelőtt benyújtotta lemondását Radek Smerda párton kívüli közlekedési miniszter, akinek bársonyszékét a jövőben a Közügyek képviselője foglalja el. Karolína Peake, a Közügyek alelnöke a kormány törvényalkotási tanácsának elnöke és egyben kormányfőhelyettes lesz. A Közügyeké még az oktatási tárca, illetve a regionális fejlesztési minisztérium.

"A koalíciós szerződés kiegészítését még a nap folyamán aláírjuk" - közölte John.

A Közügyek még tavasszal június végéig adott ultimátumot partnereinek, hogyha nem teljesítik követeléseit, kivonul a kormányból. Az ultimátum előzménye, hogy a zavaros, korrupciógyanús ügyek miatt távoznia kellett miniszteri bársonyszékéből Vít Bártának, a Közügyek alelnökének, illetve Radek John pártelnöknek.

Az új közlekedési miniszter nevét még nem hozták nyilvánosságra. Prágában arra számítanak, hogy a Közügyek Lukás Hamplt, a miniszter eddigi helyettesét jelölik a tisztségbe.

A két nagyobb koalíciós párt megelégedéssel nyugtázta, hogy a Közügyek elfogadta ajánlatukat a helyzet megoldására. "Remélem, hogy a Közügyek tanul a történtekből, s a koalíció teljes értékű tagja lesz, nem pedig belső ellenzék, amely kizárólag saját céljait akarja megvalósítani. Ez elrettenti az embereket a politikától" - nyilatkozta újságíróknak Petr Gazdík, a TOP 09 koalíciós párt képviselőházi csoportjának vezetője.

Csütörtökön délután újra összeült a kibővített koalíciós tanács, amely véglegesíti a megállapodásokat.