rss      tw      fb
Keres

Vegyes reakciókkal fogadták a hosszú távú EU-költségvetésre tett brüsszeli előterjesztést

MTI 2011. június 30., csütörtök 17:12

Vegyes reakciókkal fogadták az Európai Unió intézményeiben és tagországaiban csütörtökön az Európai Bizottság előző este beterjesztett javaslatát a 2014-2020 közötti hosszú távú költségvetésre.

A kezdeményezést általában jó alapnak tartják a témáról a következő másfél évben folytatandó tárgyalásokon, ugyanakkor egyes szereplők több elemét határozottan elutasítják.

Az Európai Parlament részéről számos szempontból üdvözölték a javaslatot, amely egyebek között uniós adók bevezetését veti fel, továbbá mintegy 5 százalékos általános kiadásnövelést irányoz elő. Az uniós költségvetésbe a visszakapottnál többet befizető országok (nettó befizetők) ugyanakkor élesen bírálták a végrehajtó testületet, mert az nem tett eleget azon elvárásuknak, hogy a hétéves büdzsé szintje ne haladja meg a 2013-ban kifutó előző költségvetés mértékét.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke úgy vélte, első ránézésre a javaslat kiegyensúlyozottnak tűnik a szóban forgó hét év lehetőségeit és szükségleteit tekintve, de "még alaposabban meg kell vizsgálni a számokat".

Alain Lamassoure, a költségvetési EP-bizottság francia néppárti elnöke úgy vélte, a javaslat figyelembe veszi az EP prioritásait.

A magyar EP-képviselők közül Göncz Kinga (MSZP) közleményében sajnálatát fejezte ki, hogy "a testület nem rakta magasabbra a lécet, vagyis nem állt elő az Európai Unió előtt álló kihívások nagyságrendjéhez igazodó költségvetési tervvel". Szerinte Magyarország számára különösen fontos, hogy nem változik a mezőgazdasági és a felzárkóztatási támogatások szintje, s összességében véve a fejletlenebb tagállamok ezekből az alapokból nagyobb arányban részesülhetnek. A tervből ugyanakkor hiányolja az ambíciót: "ha valóban erősebb, integráltabb Európai Uniót szeretnénk, ahhoz megfelelő forrásokat kell rendelni" - fogalmazott.

Az EU pénteken hivatalba lépő lengyel elnöksége óvatosan fogalmazva csak annyit jegyzett meg, hogy a javaslatot alaposan tanulmányozni fogja, és mindent megtesz, hogy megkezdje a konszenzusépítést a tagállamok között. Ősszel az elnökség a főbb szereplők részvételével magas szintű egyeztetést tervez a témáról.