rss      tw      fb
Keres

Újabb tüntetések Szíriában, a hadsereg a török határ mentén járőrözik

MTI 2011. június 30., csütörtök 18:42

Több száz kormányellenes tüntető vonult az utcákra csütörtökön az észak-szíriai Aleppó városában, a szabadságjogok érvényesülését követelve. A tömeget a biztonsági erők oszlatták fel, és több demonstráló megsérült - közölték emberi jogi szervezetek.

A szíriai hadsereg mindeközben ellepte Szíria Törökországgal határos, hegyvidéki területeit annak érdekében, hogy gátat szabjon a Törökországba irányuló menekültáradatnak. Az északnyugati Idleb tartományban 60 harckocsi és 100 csapatszállító érkezett, hogy átkutassák a terepet. A két napja tartó hadműveletnek már 19 áldozata van.

Damaszkusz számára rendkívül kellemetlen, hogy a múlt héten több mint 10 ezren hagyták el az országot, elárasztva a török menekülttáborokat. "Attól tartanak, hogy szimpátia ébred a menekülők sorsa iránt, és ez majd növeli a rezsimre nehezedő nemzetközi nyomást" - fejtette ki Musztafa Oszo, ismert szíriai emberi jogi aktivista. Csütörtökön mindössze öt ember jutott át a szír-török határon, napok óta a legkevesebben.

A Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni tüntetések márciusi kezdete óta már több mint 1300 civil vesztette életét a biztonsági erők és a tiltakozók összecsapásaiban, 10 ezer embert pedig letartóztattak a hatóságok. A demokratikus átmenet elősegítésének érdekében az ellenzék egy nemzeti koordinációs bizottságot fog létrehozni, amelyben több párt és érdekcsoport, például a kurdok, a kommunisták, a szocialisták és a baloldal is részt vesz majd, illetve a külföldön élő szír ellenzéki vezetők is bekapcsolódnak a munkájába - jelentette be csütörtökön Hasszán Abdel Azim szíriai aktivista.