rss      tw      fb
Keres

A Szolidaritás szakszervezet kormányellenes tömegtüntetést rendezett Varsóban

MTI 2011. június 30., csütörtök 18:06

Nagyszabású tüntetést rendezett csütörtökön, az EU-elnökség átvétele előtt egy nappal Varsó központjában a kormány gazdaság- és szociálpolitikája ellen tiltakozva a Szolidaritás szakszervezet.

Az ország minden részéből érkezett tüntetők - becslések szerint mintegy 30 ezren - megbénították a belvárost. A demonstráció jelmondata ugyanaz volt, mint az egy hónappal ezelőtti országos tüntetésé: "A ti politikátok - a mi nyomorunk". A követelések is egybeestek: a minimálbér emelése, az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése, a szociális juttatások és az abban részesülők arányának emelése.

A tüntetők a szejm, majd a miniszterelnöki hivatal elé vonultak, petárdákat robbantottak, vuvuzelákkal zajongtak, és kórusban skandálták: "Tolvajok, tolvajok". Aktivisták aláírásokat gyűjtöttek egy törvénytervezethez, amely a GDP növekedéséhez kötné a minimálbér emelését. A szakszervezet félmillió aláírást akar a "Szolidaritás EU-elnökségi ajándékaként" a kormánynak átnyújtani.

A tüntetés nagy hangerővel, de atrocitások nélkül zajlott le.

A Szolidaritás a demonstrációval az Európai Unió felelőseinek a figyelmét akarta a lengyelországi munkavállalók problémáira irányítani. Emellett fel kívántak lépni az EU klímapolitikája ellen, amely szerintük az energiaárak növekedéséhez vezet, és katasztrófális következményekkel jár a lengyel társadalomra.

A Szolidaritás többsége az elmúlt évek választásain a mai ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság pártot támogatta.