rss      tw      fb
Keres

Ismét úti célja megváltoztatására hívta fel a Gázába készülő segélyflottillát az izraeli külügyminiszter

MTI 2011. június 30., csütörtök 18:36

Ismét tervezett úti céljuk megváltoztatását tanácsolta az izraeli külügyminiszter a Gázai övezetbe készülő nemzetközi segélyflottilla szervezőinek csütörtökön Bécsben.

Avigdor Liberman az osztrák külügyminiszterrel találkozott Bécsben. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón kitérő választ adott a kérdésre, hogy kész-e Izrael akár nemzetközi vizeken is megállítani a flottillát. Úgy fogalmazott, Izrael reméli, hogy az aktivisták megfogadják, amit a kormány javasolt, vagyis hogy "elfogadható és jogszerű módon" juttassák el a térségbe segélyeiket.

Ilyen megoldás lenne az izraeli álláspont szerint, ha az izraeli Asdód vagy az egyiptomi el-Arís kikötőjében tennék ki, illetve ENSZ-szervezetek közreműködésével juttatnák el a segélyt az izraeli blokád alatt álló térségbe. "Van elég probléma a Közel-Keleten. (...) Nem szükséges mesterséges úton új feszültségeket kelteni" - tette hozzá.

Mintegy 300-400 aktivista készül eljutni az övezetbe, amelyet Izrael azóta tart blokád alatt, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet ellenőrzése alá vonta a területet. Tavaly egy hasonló segélyflottilla elleni izraeli rajtaütéskor egy török hajó kilenc aktivistája meghalt. A felek egymást okolták a történtekért.

Liberman kitért a közel-keleti és észak-afrikai politikai változásokra is. Remélhetőleg minél előbb létrejön egy békés megoldás minden országban, de úgy tűnik, a helyzet rendeződéséhez több időre van szükség - mondta. Úgy vélekedett, Irán kihasználja az alkalmat, hogy a nemzetközi közvélemény az arab tavaszra figyel, s tovább dolgozik atomfegyver-programján. Az iráni nukleáris program "valós fenyegetést jelent, nem szabad lebecsülni" - jelentette ki.

Az osztrák külügyminiszter, Michael Spindelegger a flottillával kapcsolatban kijelentette, az osztrák külügyminisztérium eltanácsolta az osztrák állampolgárokat a részvételtől. "Izraeli részről provokációnak fogják fel, és tudjuk, hogy legutóbb hogy végződött. A békefolyamat újbóli beindítására törekvésre tekintettel tartózkodni kellene ettől (az akciótól)" - fogalmazott.

Ausztria üdvözölné az izraeli-palesztin közvetlen béketárgyalásokat. Felidézte, hogy Ausztria még nem döntött a palesztin területek önálló államként való elismerése ügyében. Úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak közös álláspontot kell kialakítania a kérdésben. "Csak az utolsó pillanatban hozzuk meg a döntést, így van lehetőség a (béke-)folyamat újbóli beindítására" - tette hozzá.