rss      tw      fb
Keres

Oroszország felháborítónak tartja Basescu kijelentéseit a második világháborúról

MTI 2011. június 30., csütörtök 18:41

Oroszország felháborítónak tartja Traian Basescu román államfőnek azt a kijelentését, miszerint 1941-ben ő is kiadta volna a parancsot Szovjetunió megtámadására.

Basescu egy héttel ezelőtt egy román televíziós műsorban jelentette ki, hogy Ion Antonescu tábornok, Románia akkori teljhatalmú ura, helyében 1941-ben ő is kiadta volna a parancsot, hogy a román hadsereg – a Harmadik Birodalom szövetségeseként, a Szovjetunió elleni, június 22-én indult offenzívában – lépje át a Prut folyót, mivel - mint fogalmazott - Romániának volt egy szövetségese, s visszaszerzendő területei is voltak.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszandr Lukasevics szerint megengedhetetlenek az olyan szégyentelen provokációk, amelyek a második világháborús fasiszta agressziót igazolják és a nácizmus több millió áldozatainak emlékét szentségtelenítik meg - idézte a román Mediafax hírügynökség az orosz álláspontot. Az orosz külügyminisztérium indokolhatatlannak tartja annak a támadásnak az igazolását, amely 27 millió emberéletet követelt Szovjetunióban.

Traian Basescu az orosz külügy állásfoglalása után újságírói kérdésre válaszolva elmondta: álláspontja összhangban volt Romániáéval, hiszen a bukaresti parlament korábban elítélte a Molotov-Ribbentrop paktumot, akárcsak az orosz törvényhozás alsóháza, a duma, ezért érthetetlennek tartja a sértett orosz reagálást. Rámutatott: a Szovjetunió már nem létezik, amikor pedig róla beszélnek, akkor az a múltról, a történelemről szól, ma viszont Romániának Oroszországgal vannak kapcsolatai.

A román külügyminisztérium szerint az orosz külügyi tárca nevében tett kijelentés szenvedélyes nyelvezete elfogadhatatlan Románia számára, és sajnálatosnak nevezi az orosz külügyi szóvivő nyilatkozatát, amit egyben helytelennek tart.