rss      tw      fb
Keres

Módosították a prostitúció szabályozását Bécsben

MTI 2011. június 30., csütörtök 20:36

Megtiltották az utcai prostitúciót a lakóövezetekben és szigorúbb engedélyeztetési eljárásnak vetik alá a bordélyokat a jövőben Bécsben egy csütörtöki törvénymódosítás alapján.

Az önálló tartományt képező osztrák főváros közgyűlése a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció szavazataival fogadta el az új szabályozást, az ellenzéki pártok ellene szavaztak.

A november elsején életbe lépő módosítás egyik legfontosabb eleme, hogy teljes egészében megtiltják az utcai prostitúciót a lakóövezetekben, beleértve minden, lakóházakkal beépített területen belül eső közterületet, vagyis parkokat, tereket, hétvégi házakból álló negyedeket, temetőket és tömegközlekedési eszközök megállóhelyeit is. Büntethető lesz azonban az is, aki tiltott övezetekben szexuális szolgáltatást vesz igénybe vagy arra kísérletet tesz. A nyilvánosházak működtetését a jövőben hatósági engedélyhez kötik, az igénylőnek erkölcsi bizonyítványt kell felmutatnia. A szabálytalanul működő bordélyházakat azonnal bezárhatja a hatóság.

Korábban gondot okozott az iskolák, egyházi intézmények körüli védőövezetek határainak betartatása is, ezeket most az általános tilalommal eltörlik. A bécsi kormány indoklása szerint jogilag sem volt hibátlan a szabályozás, mert a prostituáltaktól nem várható el, pontosan hol vannak ilyen védőövezetek és hol vannak a határaik.

Az általános tilalom alól továbbra is tehet kivételeket a város, így nem tudni, hogy az eddigi, gyakran a szervezett bűnözéssel is összefüggésbe hozott "piros lámpás negyedek", mint például a külső körút (Gürtel) egyes részei, valóban mind megszűnnek-e rossz hírű környékek lenni.

A Bécset kormányzó koalíció célja, hogy kiszorítsa az utcákról és ellenőrizhetőbbé tegye a prostitúciót. Az új szabályok egyik hozadéka reményeik szerint az lesz, hogy csökken a nők kiszolgáltatottsága. Ezt szolgálja az is, hogy a bejelentési és engedélyezési eljárásba jogvédő civil szervezeteket is bevonnak, hogy az arra rászoruló nőknek kezdettől fogva lehetőségük legyen segítséget kérni.

Az ellenzéki bírálatok középpontjában az áll, hogy - nézetük szerint - a lakóövezet fogalma nem elég pontosan meghatározott. A törvény azt is kimondja, hogy a hivatalos nyilvántartásban szereplő besorolás az irányadó, az ellenzék szerint a nyilvántartás laikusok számára nehezen értelmezhető, s előfordulhat, hogy megfelelő nyelvismeret hiányában a külföldiek nem is értik.

Jelenleg az engedéllyel működő prostituáltak közül mintegy 150-en árulják szolgáltatásaikat az utcán a másfél millió lakosú osztrák fővárosban, s mintegy kétezren bordélyházakban. Becslések szerint a tényleges adat ennek két-háromszorosa. A sajtóban megjelenő híradások szerint az illegálisan foglalkoztatott prostituáltak között sokan külföldiek, akiket három hónapnál rövidebb időre visznek Ausztriába, hogy elkerüljék a lakcím-bejelentési és egyéb nyilvántartási kötelezettségeket.