rss      tw      fb
Keres

A Dominique Strauss-Kahn elleni vádak összeomolhatnakEzt a New York Times (NYT) csütörtök cikke állítja. Az ügy két, önmagát megnevezni nem kívánó nyomozója szerint az ügyészi iroda már egyáltalán nem hisz Nafissatou Diallo (a Sofitel 32 éves szobalánya) vallomásában. Állítólag több ízben hazudott május 14-ei, állítólagos megtámadása óta. De nem a nemi erőszak vádjáról, hanem a saját múltjáról. A DNS-vizsgálatok állítólag azt igazolják, hogy valóban volt nemi kapcsolat a vádlott és az IMF egykori vezérigazgatója szerint.

A New York Post szerint „a szobalány folyamatosan hazudott, nem megbízható tanú” a nyomozóhatóság szemében. A bulvárlap azt is állítja, hogy volt szexuális kapcsolat DSK és Nafissatou Diallo közt, „de ki tudja ezek után, hogy mi történt valójában” – ezt a kérdést az egyik nyomozó tette fel magának a lap szerint.

Megint csak a New York Times nyomozati forrása szerint „zűrzavaros ügy ez mind a két fél részéről”. A NYT azt írja: „Elképzelhető, hogy DSK háziőrizetét még ma feloldják, ami azt jelentené, hogy az ellene felhozott súlyos vádakat is ejtik.”

Eddig sem a védelem, sem a vád képviselői nem nyilatkoztak az ügyben.

A NYT forrásai szerint DSK ügyvédei május 25-ei levelükben közölték az ügyészséggel, hogy olyan információkhoz jutottak, amelyek „súlyosan megkérdőjelezik a szobalány szavahihetőségét”. A NYT más forrásai pedig azt állítják, hogy az ügyészség olyan nyomokra bukkant volna, amelyek azt igazolják, hogy Nafissatou Diallo bűnözői körökkel áll kapcsolatban (drogügyek, pénzmosás). Két nyomozó szerint Diallo telefonált az egyik börtönben ülő kapcsolatának, egy nappal a DSK-ügy után. A beszélgetésben, amelyet rögzítettek, Diallo utalást tett arra a pénzre, amelyet azért kap, hogy fenntartsa a vádjait DSK ellen. Az említett „kapcsolatot” állítólag 180 kiló marihuána birtoklásáért tartóztatták le, és azon személyek egyike, akik az elmúlt két évben összesen mintegy százezer dollárt utaltak át Diallo bankszámlájára, Arizonából, Pennsylvaniából, Georgiából és New Yorkból.

Nem sokkal az új információk nyilvánosságra kerülése előtt váratlanul bejelentették, hogy pénteken, magyar idő szerint fél hatkor, soron kívüli meghallgatást tart a manhattani bíróság, ahol az ügyész állítólag bejelenti, hogy „problémái vannak” az üggyel kapcsolatban. Az ügyészek csütörtökön találkoztak DSK ügyvédeivel, és a felek megvitatták a vád elejtésének lehetőségét.

______________

Korábbi hírösszefoglalóink a Dominique Strauss-Kahn-ügyről

Dominique Strauss-Kahn: a vád, a vélemények, a korábbi ügyek (május 16.)
A Dominique Strauss-Kahn-ügy: hétfői fejlemények (május 17.)
A DSK-ügy: médiakivégzés, politikusi számítások, sajtó (május 18.)
Dominique Strauss-Kahn lemondott, megvádolták, szabadlábra helyezték – fejlemények (május 20.)
A DSK-ügy: látványbíróság vagy a nyilvánosság demokratikus kontrollja? (május 25.)
Ma áll bíróság elé Dominique Strauss-Kahn (június 6.)
DSK megnyitotta az utat a jogi procedúra előtt (június 7.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!