rss      tw      fb
Keres

EU-elnökség - Der Tagesspiegel: az eredmények a brüsszeli diplomatáknak köszönhetők

MTI 2011. július 1., péntek 12:07

A rutin művészete címmel rövid publicisztikai írást közölt a magyar uniós elnökségről pénteken a berlini Der Tagesspiegel.

A liberális napilap a cikk bevezetőjében azt hangoztatta, hogy a brüsszeli kerék - mint fogalmazott - többé-kevésbé forog, és teljesen mindegy, hogy éppen melyik ország látja el a féléves elnökséget. A Der Tagesspiegel szerint ez a tanulsága az eltelt hat hónapnak is.

Csütörtökig Orbán Viktor magyar miniszterelnök látta el a 27 országot tömörítő EU soros elnöki tisztét. Odahaza Orbán pártja, a Fidesz kétharmados többségére támaszkodhat, és ennek megfelelő ambícióval látott neki az elnökségnek. A médiatörvény miatt az Európai Bizottság és Magyarország között keletkezett vita kezdetben beárnyékolta az elnöki tevékenységet, és nem sok jóval kecsegtetett - fogalmazott a lap.

A Der Tagesspiegel ezek után úgy vélekedett: az Orbán Viktor vezette elnökség viszonylagos sikere a brüsszeli magyar diplomaták művészetén múlt. A magyar diplomaták - mint a cikkíró fogalmazott - az eredmények látványos katalógusát mutathatják fel. Horvátország európai uniós csatlakozása immár elhatározott ügy, a stabilitási paktum megújítása csaknem tető alatt van, és a magyarok a romák jogaiért is harcoltak - írta a lap.